Avustralya’da koalalar ‘nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi’ne alındı

Avustralya'nın güney eyaletlerinde yangınlar, kuraklık, sıcak va arazi çalışmaları yüzünden yaşamını yitiren koalaların sayısı her geçen yıl artıyor. 'Nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi'ne dahil edilen koalalar için eyalet yöneticileri kurtarma planları hazırlıyor.

Avustralya’da sayıları son yıllarda önemli ölçüde azalan koalalar,  ülkenin güney bölgelerinde nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine dahil edildi.

Koalaların sayıları, ağaç kesimleri, tarla açma, orman yangınları, kuraklık, hastalık ve diğer bazı nedenlerden dolayı son yıllarda düşüş gösterdi. Federal hükümet, bu hayvanların Queensland, New South Wales ve Avustralya Başkent Bölgesi‘nde söz konusu listeye eklendiğini söyledi.

Yapılan çağrıda, bölgelerdeki koalaların hızla değişen yaşam alanları ve iklim değişikliğinden korunması istendi.

10 yıl önce koalalar bu bölge ve eyaletlerde “savunmasız” türler olarak listelenmişti. Hızlı bozulmaya karşın, bölge yönetimleri harekete geçmemekle suçlanıyor.

2019-2020’de kıtada çıkan dev orman yangınlarında  en az beş bin civarında koalanın öldüğü tahmin ediliyor. Aynı yangınlarda yalnızca New South Wales’teki yaşam alanlarının en az yüzde 24’ünü etkilediği belirtiliyor.

Avustralya Koala Vakfı, geçen yıl son üç yılda ülkedeki koala nüfusunun üçte bir oranda azaldığını açıklamış; bunda kuraklık, sıcak dalgaları ve orman yangınlarının payı olduğunu söylemişti. Vakfa göre ülkede en fazla 58 bin koala yaşıyor.  Bu, 2018’deki 80 binle karşılaştırıldığında yüzde 30’luk bir düşüş anlamına geliyor.

Yine geçen yıl gerçekleştirilen bir Meclis araştırması, New South Wales eyaletindeki koalaların neslinin hükümet gerekli koruma adımlarını atmadığı taktirde 2050 yılına kadar tükenebileceğini ortaya koymuş; Güney Galler başbakanı Gladys Berejiklian‘ın sözcüsü yaptığı açıklamada hükümetin raporu “zamanı geldiğinde” ciddiye alacağını söylemişti.

Geçen yıl da Victoria eyaletinde, kereste için çok sayıda mavi okaliptüs ağacının buldozerlerle yıkılması sonucu onlarca koala hayatını kaybetmişti.

Kurtarma planı hazırlanıyor

BBC’nin aktardığına göre, Çevre Bakanı Sussan Ley, “Bu liste koalaların korunmasına öncelik veriyor” dedi.

Yetkililerin bir kurtarma planı tasarladıklarını belirten Ley, arazi geliştirme uygulamalarının artık türler üzerindeki etkileri açısından değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR