EnerjiManşet

Avrupa’nın en büyük nükleer reaktörü Finlandiya’da düzenli üretime başladı

0
nükleer

Finlandiya‘nın Avrupa‘nın en büyüğü olan ve uzun süredir ertelenen Olkiluoto 3 (OL3) nükleer reaktörü, pazar günü erken saatlerde düzenli üretime başladı. Yetkililer, bu gelişmeyle Rusya‘nın gaz ve elektrik arzını kestiği bir bölgede enerji güvenliğinin artırıldığını söyledi.

Nükleer enerji, özellikle güvenlik endişeleri nedeniyle Avrupa’da tartışmalı olmaya devam ediyor. OL3’ün faaliyete geçişi, Almanya’nın kalan son üç reaktörünü cumartesi günü kapatmanın hemen ardından geliyor.

Reuters‘ın aktardığına göre, Finlandiya kamu kuruluşu Fortum‘a (FORTUM.HE) ve bir enerji ve sanayi şirketleri konsorsiyumuna ait olan OL3 operatörü Teollisuuden Voima (TVO), ünitenin Finlandiya’nın elektrik talebinin yaklaşık yüzde 14’ünü karşılayarak İsveç ve Norveç’ten ithalat ihtiyacını azaltmasının beklendiğini aktardı.

‣ Nükleerden çıkış: Almanya son reaktörlerini de kalıcı olarak kapatıyor
‣ Dünya Nükleer Raporu: Nükleer, güneş ve rüzgara yeniliyor; küresel payı 40 yılın en düşük seviyesinde

TVO, testten normal üretime geçişi tamamladıktan sonra pazar günü yaptığı açıklamada, yeni reaktörün en az 60 yıl enerji üretmesinin beklendiğini söyledi.

TVO İcra Kurulu Başkanı Jarmo Tanhua yaptığı açıklamada, “Olkiluoto 3’ün üretimi elektrik fiyatını dengeliyor ve Finlandiya’nın yeşil dönüşümünde önemli bir rol oynuyor” diye konuştu.

Finlandiya’nın kırk yılı aşkın bir süredir ilk ve Avrupa’nın 16 yıldır ilk yeni nükleer santrali olan 1,6 gigawatt (GW) reaktörün inşaatı 2005 yılında başlamıştı. Başlangıçtan dört yıl sonra açılması beklenen santralin açılışı art arda yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

‣ Almanya’dan AB’ye: Nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak desteklemek sorumsuzluk
‣ Avrupa’nın nükleer reaktörlerinin başı sıcak dalgasıyla dertte

OL3 ilk kez geçen yıl mart ayında Finlandiya’nın ulusal elektrik şebekesine test üretimi gerçekleştirmişti ve o sırada dört ay sonra normal üretime başlaması bekleniyordu. Ancak düzeltilmesi aylar süren birçok arıza ve kesinti nedeniyle açılışta gecikme yaşandı.

Rusya‘nın Finlandiya’ya enerji ihracatı, geçen mayıs ayında Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rus kamu kuruluşu Inter RAO‘nun sattığı enerji için kendisine ödeme yapılmadığını söylemesiyle sona ermişti.

Bundan kısa süre sonra Rus devletinin ihracat tekeli Gazprom, Finlandiya’ya doğal gaz sevkiyatını sonlandırmıştı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.