Günün ManşetiManşetTürkiye

Avrupa Yeşilleri: Yeşil Sol Parti eş sözcülerini derhal serbest bırakın!

0

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ankara’da gerçekleşen 3. olağan kongresinin hemen öncesinde gözaltına alınan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) eş sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez’in derhal serbest bırakılması için Yeşil Sol Parti ile Avrupa Yeşilleri’nden (European Greens) çağrı metinleri yayınlandı.

Yeşil Sol Parti’nin resmi web sitesinde Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak üç dilli yayınlandığı  çağrı metninde, “Eş Sözcülerimiz Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez Derhal Serbest Bırakılmalıdır!” denildi.

Yeşil Sol Parti’den yapılan açıklama şöyle:

 

Eş Sözcülerimiz Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez Derhal Serbest Bırakılmalıdır!

Yeşil Sol Parti Eş sözcülerimiz Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez bu sabah 06.30’da evlerine yapılan operasyonla keyfi olarak gözaltına alınmışlardır. Aynı saatlerde diğer HDP bileşeni partilerin başkan ve yöneticilere de evleri basılarak gözaltına alınmışlardır.

Öncelikle bugünkü gözaltılar çok açık ki demokratik siyaseti esas alan HDP’nin hafta sonu yapılacak olağan genel kurul ve kongresini engellemeye yöneliktir. HDP bileşeni partilerin eş sözcü ve başkanlarının gözaltına alınması demokratik siyaseti engelleme, şiddeti ve çatışmayı esas alan siyasi iktidarın bir tasarrufudur.

Yeşil Sol parti olarak;

Şiddeti ve çatışmayı reddeden bir anlayışla demokratik siyaseti esas alan, demokrasi, barış, adalet ve ekolojik mücadeleyi öncelikli kabul eden bir anlayışla faaliyet yürütmekteyiz ve bu tür baskı ve gözaltılar bizi bu mücadelemizden alıkoyamayacaktır.

Barışın, adaletin, demokratik siyasetin sesini susturamazsınız.

Eş sözcülerimiz Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez ve diğer HDP bileşeni partilerin yöneticileri derhal serbest bırakılmalı. Şiddet ve çatışmayı körükleyen baskı politikalarına son verilerek demokratik siyasetin yolu açılmalıdır.

Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu

Avrupa Yeşilleri’nden kınama ve “Serbest bırakın” talebi

Yeşil Sol Parti eş sözcüleri Tuncaelli ve Sönmez’in göz altına alınmaları ile ilgili Avrupa Yeşilleri’nden de (European Greens) aynı gün içinde “Türk eş sözcüleri Tuncaelli ve Sönmez’in derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” açıklaması geldi.

Avrupa Yeşil Partisi (The European Green Party) eş sözcüleri Monica Frassoni ve Reinhard Bütikofer ile Avrupa Parlamentosu Yeşiller Birliği (The Green/EFA Group in the European Parliament) eş başkanları Ska Keller ve Philippe Lamberts‘ın imzasını taşıyan açıklama şu şekilde,

We demand immediate release of Turkish co-chairs Eylem Tuncaelli and Naci Sonmez

We demand an immediate explanation from the Turkish authorities over the outrageous arbitrary arrests of Eylem Tuncaelli and Naci Sonmez in the early hours this morning and call for their immediate release.

This action is yet another example of Turkey’s growing contempt for the rule of law under the leadership of President Erdogan. At the EU-Turkey summit in March, European leaders must show that they are not being held hostage to the refugee deal and send out a clear signal to Erdogan that this kind of behavior is unacceptable.

Running a political party is not a crime and this is once again evidence of an increasing intolerance of any kind of free political association.

We are also calling for an immediate meeting with Faruk Kaymakçı, the Ambassador and Permanent Delegate of Turkey to the EU to explain the reasoning behind the arrests. ”

Açıklamanın Türkçe metni,

Türk eş sözcüler Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez’in derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz

Eylem Tuncaelli ve Naci Sönmez’i sabahın erken saatlerinde zalimane bir keyfiyetle göz altına alan Türk yetkililerinden acil bir açıklama ve her ikisinin acilen serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Bu eylem Başkan Erdoğan’ın liderliği altındaki hukuk uygulamalarının Türkiye’deki örneklerinden birisidir. Mart ayında Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında gerçekleşecek zirvede Avrupalı liderler Türkiye’nin mülteci anlaşması üzerinden kendilerini rehin almasına müsaade etmeyerek Erdoğan’ın bu tür davranışlarının  kabul edilemez olduğunu kesin bir şekilde göstermelidirler.

Siyasi bir partinin çalışmaları suç teşkil etmez ve yaşanan bu durum özgür siyasi faaliyetlere yönelik takınılan hoşgörüsüzlüğün bir kanıtıdır.

Ayrıca Türkiye ve AB ilişkileri daimi temsilcisi ve elçisi Faruk Kaymakçı’dan da bu göz altına almaların arkasındaki sebepleri öğrenmek maksadı ile acil bir toplantı talep ediyoruz.

Monica Frassoni and Reinhard Bütikofer – The European Green Party

Ska Keller and Philippe Lamberts – The Green/EFA Group in the European Parliament

 

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.