Avrupa'da Yeşil DalgaManşetTürkiye

Yeşiller’den İmamoğlu’na ziyaret

0

Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı Monica Frassoni, Avrupa Yeşiller Partisi Komisyon Üyesi, eski Brüksel Brüksel Çevre, Enerji, İyileştirme ve Sosyal İşler Bakanı Evelyne Huytebroeck ve Yeşiller Meclisi temsilcileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti.

Yeşiller Meclisi’ni temsilen Sevil Turan, Ahmet Atıl Aşıcı, Akgün İlhan, Alper Akyüz ve Elif Ünal’ın katıldığı buluşma İmamoğlu’nun Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’ndeki makamında gerçekleşti. Görüşmede ekoloji alanında atılacak adımlarda yerel ve uluslararası alanlardaki iş birliğinin önemi vurgulandı.

Frassoni: İş birliğimizi Yeşiller Meclisi ile devam ettirme niyetindeyiz

Görüşmede, “Avrupa Yeşiller Partisi açısından Türkiye’nin durumunu üzüntü ile izliyorduk. Son seçim dönemiyle birlikte Türkiye’de gelişen politik atmosferi oldukça olumlu buluyoruz” diyerek söze başlayan Monica Frassoni, Avrupa Parlamentosu’nda üç nokta üzerinde durduklarını belirtti: “Türkiye’nin Avrupa Birliği içerisinde yer alması, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün gerçekleşmesi ve ekoloji gruplarıyla iş birliği içinde olmak.”

Yeni kurulan, Yeşiller Meclisi’nin bileşenleriyle uzun yıllardır temas halinde olduklarını belirten Frassoni, “Bu iş birliğimizi kurulan bu meclis ile birlikte devam ettirme niyetindeyiz” diye konuştu.

Yeşiller Meclisi’nin üç gündemi: Yenilenebilir enerji, kent ve su politikaları

Yeşiller Meclisi adına konuşan Yeşil Düşünce Derneği Genel Koordinatörü Sevil Turan “Türkiye’de gerçekleştirdiğiniz demokrat adımınız için teşekkür etmek ve ileri dönük iş birliğinin önemli olduğunu söylemek için geldik” diyerek söze başladı. Turan şunları söyledi: “Tüm dünyada iklim krizi gibi bir gündemimiz var. Geçtiğimiz hafta 6 milyon üzerinde kişi iklim grevine çıktı. Türkiye’de de binlerce kişi katıldı. İklim krizine karşı harekete geçmek için son 10 yılımız kaldığı söyleniyor. Biz de kurmuş olduğumuz Yeşiller Meclisi olarak üç gündem üzerinde duruyoruz: Yenilenebilir enerjiye geçiş, su politikalarında düzenleme ve kent politikalarında ekolojik adımlar atma.”

Kentsel Dönüşümde uyum politikaları gerçekleştirilirken gündeme deprem dayanıklılığı ile birlikte iklim krizini de almak gerektiğini belirten Bilgi Üniversitesi Ögretim Görevlisi Dr. Alper Akyüz de “her seferinde en baştan bir çabaya girişmenin anlamsız olacağını” söyledi.

Ahmet Atıl Aşıcı: İstanbul, Paris Antlaşması’na taraf olabilir

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Ahmet Atıl Aşıcı ise “Türkiye Paris Antlaşması’nı imzaladı ancak henüz Parlamentodan geçirmedi” hatırlatmasını yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Paris Anlaşması’nın gerekliliklerini yerine getirmek için bir adım atabileceğini belirten Aşıcı, şehirlerde gerçekleştirilebilecek uygulamaların oldukça önemli olduğunu belirtti.

İmamoğlu bu öneriye yanıt olarak “İmzalanan protokolü inceleyip üzerinde konuşmamız gerekiyor. Anlayış olarak eksiğimizin olmaması açısında prosedürün neleri kapsadığına bakmamız gerek. Uzman arkadaşlarla ve sizden gelecek temsilcilerle bu konuda çalışmayı isteriz” dedi.

Evelyne Huytebroeck: “Şehirler önem kazanıyor”

Görüşme sırasında söz alan Evelyne Huytebroeck şehirlerde atılacak adımların ülke için oldukça önemli olduğunu belirtti: “Şehirlerin önemi çok büyük. Mesela Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Trump iklim krizini reddederken yerelde birçok şehir iklim acil durumu ilan ediyor. O yüzden şehirlerin attığı adımların da özellikle böyle ülkelerde çok fazla önemi var. İklim Konferanslarına daha önceden ülke başkanları katılabiliyorken şu anda şehirler de dahil oluyor.  Sizin de şehrinizde bu adımı atmanız ve ekolojiyle ilgili ağlar içerisine dahil olmanız çok anlamlı olacaktır. Türkiye’ye baktığımda birçok tecrübeli, yetkin kişi görüyorum. Bu bilgiyi kullanın.”

İmamoğlu: Yaşam için iklim ve ekoloji önceliğimiz olmalı

Ekrem İmamoğlu da nüfusun yüzde 90’ının artık şehirlerde yaşamasından hareketle, bu gerçeğe uygun adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak; “Yarın Paris’te UNESCO ile birlikte, 9 Ekim’de de Kopenhag’da C40 bünyesinde görüşmeye gideceğiz. Burada da temel konumuz iklim krizi olacak. Dünyanın baktığı noktayı görmeye çalışacağız” dedi ve ekledi:

“Hukuk demokrasi ve adaletin olması için yaşam olması lazım. Yaşam için de iklimin ve ekoloji meselelerinin önceliğimiz olması lazım. Bunun farkındayım. Atılacak bu adımları yaşama karşı bir sorumluluk olarak görüyorum.”

Görüşme, 9 Ekim’de C40 Belediye Başkanları Zirvesi öncesinde ve sonrasında gerçekleştirilecek somut adımları konuşmak üzere tekrar bir araya gelinmesi kararıyla sonuçlandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.