Doğa MücadelesiManşet

HDP İş ve Aş Buluşmaları ekolojik yıkım altındaki Karadeniz’de

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Herkes İçin Adalet kampanyası kapsamında başlattığı ve 2021 yılı boyunca devam edecek olan İş ve Aş Buluşmaları’nın dördüncüsünü 25-26 Mart tarihlerinde Karadeniz’de gerçekleştiriyor.

Buluşmada Karadeniz’in Ekoloji ihtilafları üzerine Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan basın açıklaması yaptı.

Buluşmada Garo Paylan, Naci Sönmez ve Menekşe Kızıldere’nin yanı sıra Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Erol Katırcıoğlu, Hopa İlçe Yönetimi ve PM üyeleri de yer aldı.

‘Sadece Artvin’de 129 HES projesi var’

Karadeniz bölgesinde süre gelen ekoloji yıkım projelerine değinilen açıklamada Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri ve Murgul’da kurulmak istenen siyanür havuzlarına değinildi. Ekolojik tahribata karşı bölge halkının uzun süredir mücadele ettiği hatırlatılan açıklamada “Halkın istemediği hiçbir projeyi sermaye gerçekleştiremez” denildi.

Özellikle Artvin ve Hopa’da birçok ekolojik itlafı bulunduğu belirtilen Menekşe Kızıldere “Bunların başında HES’ler ve madenler gelmekte. Hopa’nın çayını bitirdiniz şimdi yapılan HES’lerle hem geçim hem yaşam kaynağı olan dereleri de mi bitireceksiniz? Neredeyse 7 bin 500 kilometrekarelik yüzölçümü olan Artvin’de 129 HES projesi var ve bunların hepsi küçük küçük projeler. Artvin’in yüzde 71’i maden ruhsatı almış durumda. Ne ile geçinilecek? Hem Artvin hem de Hopa sermayenin ablukası altında” dedi.

‘Metin Lokumcu Hopa halkı direnişinin simgesi’

Toplantıda 21 Nisan günü Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin davanın görüleceği hatırlatıldı. Emekli öğretmen Lokumcu, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın düzenlediği mitinge yönelik yapılan protestolar sırasında polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenerek kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.

Açıklamada “Metin Lokumcu Hopa halkının direnişinin simgesidir. Bu kent direnişin sembolüdür ve mücadelenin yanındadır” ifadeleri kullanıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.