Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Avrupa Parlamentosu tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması tasarısını onayladı

0

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu Strazburg’da bir araya gelerek, plastik kirliliğinin önlenmesi için tek kullanımlık plastiklere yönelik geniş bir yasağı 53’e karşı 571 oyla onayladı.

Yeni düzenleme tek kullanımlık plastik çatal-bıçak setleri, tabaklar, pipetler, içecek karıştırıcılar ve kulak pamuklarının 2021 yılından itibaren piyasadan kalkmasını öngörüyor.

Tavsiye niteliğinde olan ve hukuki bağlayıcılığı olmayan Avrupa Parlamentosu’nda alınan karar kapsamında, şirketlerin plastik atıklardaki sorumluluğunun arttırılmasına yönelik bir plan da hazırlandı.

Mayıs ayının başlarında önerilen yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi için AB Konseyi, AB Komisyonu ve AP arasında müzakereler yapılacak.

Tarafların bir metin üzerinde uzlaşması halinde tüm kurumların onayının ardından, AB üyesi ülkelerin gerekli düzenlemeleri uygulamaları gerekecek.

Plastik parçacıkları Kuzey Buz Denizi’ndeki buzullardan tarım arazilerine uygulanan gübrelere kadar, her yere sızmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde Ayşe Bereket’in Yeşil Gazete özel haberiÇukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu tarafından Mart 2018’de Food Additives and Contaminants‘da yayımlanan araştırmaya yer vermiş ve Türkiye’de satılan 16 farklı markanın sofra tuzu örnekleri incelendiğini ve örneklerin tamamında mikroplastiğe (5 mm’den küçük plastik parçacığı) rastlandığını duyurmuştu.

Avrupa Parlamentosu düzenlemesi kapsamında 2025 yılı itibarıyla plastik şişe geri dönüşüm oranı yüzde 90’a çıkarılacak ve üreticiler artık atık yönetimi maliyetlerinin belirli bir kısmını karşılayacak.

Break Free From Plastic küresel hareketi plastik kirliliği saha çalışmalarında tespit ettiği başlıca şirketleri geçtiğimiz ay yayınlanan raporunda açıklamıştı. Break Free From Plastic’in 2018 çalışmaları sırasında 42 ülkede 1.279 örgütün gönüllüleri tarafından toplanan plastik atıkların yüzde 14’ünün liste başındaki ilk üç şirkete ait olduğu belirtilmişti: Coca-Cola, Pepsico ve Nestlé.

Birçok Avrupa ülkesi şimdiden tek kullanımlık plastik malzemelerin azaltılması için ulusal önlemler önerdi. Pazartesi günü İngiltere hükümeti plastik kirlilikle mücadele kapsamınında plastik kulak pamuklarını, plastik pipetleri ve içecek karıştırıcıları yasaklamayı planladığını duyurdu.

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından plastik atıklar konusunda hazırlanan “Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak” başlıklı rapora göre günde 144 ton atık ile Akdeniz’i en çok plastiğe boğan ülke Türkiye.

Türkiye’de incelenen sofra tuzlarının tamamında mikroplastiğe rastlandı

Plastik atıklarda ilk üç şirket: Coca-Cola, Pepsi ve Nestle – Break Free From Plastic saha calışaması raporu 

Plastik atıkların üzerinde oluşan canlı tabakanın kokusu deniz canlılarının onları tüketmesine yol açıyor

Greenpeace’ten şirketlere, ‘Tek kullanımlık plastiklerden vazgeçin’ çağrısı

Uluslararası kahve zinciri Starbucks’tan plastik pipetleri yasaklama kararı

Okyanuslardaki plastik kirliliği balina, köpek balığı ve vatozların sağlığını da etkiliyor

 

(Independent, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.