DünyaManşet

Atom Enerjisi Kurumu: Zaporijya Nükleer Santrali’nde sızıntıya rastlanmadı

0

Rusya‘nın Ukrayna‘ya saldırısı dokuzuncu gününde ve çatışmalar devam ediyor. Dün gece, Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santrali’nde Rus askerlerinin saldırısı sonucunda çıkan yangın söndürüldü. Reuters sabah saatlerinde santralin Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Çatışmalar, santralin kontrolünde de sorun yaratıyor. Dün gece  çatışmalar sırasında itfaiyeciler söndürme işlemine başlayamamıştı. Ancak ilerleye saatlerde itfaiye müdahale etmeye başlamıştı ve karmaşanın ardından yangın kontrol altına alınabilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “Zaporijya Nükleer Santrali’nde kontrolü ele geçirdik, santral normal faaliyetlerine devam ediyor. Santralde çıkan yangından Ukrayna sorumlu” denildi.

Dünyanın endişeyle izlediği yangına ilişkin bir açıklama yapan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, olayda iki kişinin yaralandığını ve herhangi bir radyoatkif sızıntı olmadığını duyurdu.

“Santraldeki durum hala son derece gergin ve zorlu” denilen açıklamada, santralin radyasyon izleme cihazlarının tamamen çalıştığı belirtildi.

Türkiye’ye 677 kilometre uzaklıkta

Avrupa‘nın en büyük santrali Sinop üzerinden yapılan ölçüme göre Türkiye‘ye 677 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Patlaması sonucu serpintisi Türkiye’ye ulaşan Ukrayna topraklarındaki Çernobil ise 1100 kilometre uzaklıktaydı.

Yangının ardından yapılan ölçümler Zaporijya Nükleer Santralinde radyasyon seviyesinin normal olduğunu gösteriyor. Ukrayna Nükleer Enerji Kurumu da 1 numaralı reaktörde güvenlik riski yaratmayan hasar olduğunu, tesisteki diğer ünitelerde sorun olmadığını açıkladı. Bir kriz ekibi santrali sürekli kontrol etmeye başladı.

Zelenski: Avrupa’nın sonu olur

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus birliklerinin santrale yönelik saldırısı ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu.

Santralin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olduğuna dikkati çeken Zelenski, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” dedi.

Zaporijya’daki santralde altı enerji ünitesi olduğunu söyleyen Zelenski, Çernobil Nükleer Santrali’nde geçmişte sadece bir enerji ünitesinin patladığını hatırlattı.

Ukrayna’daki nükleer santrallerde toplam 15 enerji ünitesi olduğunu kaydeden Zelenski şunları söyledi:  “Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa’nın sonu olur. Bu Avrupa’nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa’nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa’nın bir nükleer santraldeki felaketten ölmesine izin vermeyin” diye konuştu.

Santral yangınının ardından Zelenski ile ABD Başkanı Joe Biden bir telefon görüşmesi yaptı.  Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden yangına ilişkin bilgi aldı; Rusya’ya nükleer santral çevresindeki askeri faaliyetlerini durdurarak itfaiye güçlerinin ve acil durum ekiplerinin bölgeye erişiminin sağlanması için çağrı yaptı.

Avrupa’nın en büyüğü

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki dört tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.