EnerjiManşet

Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Zaporijya Nükleer Santrali’nde durum kontrolden çıktı

0

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna‘da, Rusya‘nın işgal ettiği bölgede bulunan Zaporijya Nükleer Santrali‘ne halen erişimin olmadığını bu nedenle santraldeki durumla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Grossi, “Durum kontrolden çıktı” dedi.

AP‘ye Rusya ordusunun mart ayında ele geçirdiği Zaporijya’da durumun “her geçen gün daha tehlikeli hale geldiğini” söyleyen Grossi, “nükleer güvenliğin her ilkesinin ihlal edildiğini” ve bunun son derece tehlikeli olduğunu ifade etti. IEA Başkanı santral çalışanlarıyla da yeterli irtibatı sağlayamadıklarını kaydetti:

‘Teftiş yapılmalı’

“Nükleer malzemelerin korunduğundan emin olmak için teftişler yapılmalı, çünkü orada denetlenecek çok sayıda nükleer malzeme var. Çernobil’e yaptığımız ziyaret gibi, oraya gidebilmek konusunda da ısrarcıyım.”

Atom Enerjisi Kurumu: Zaporijya Nükleer Santrali’nde sızıntıya rastlanmadı

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor.

Ülkedeki dört tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

‣  UAEA Ukrayna’daki radyoaktif depolama tesislerinin vurulduğunu duyurdu

Uluslararası Atom Enerji Kurumu, Zaporijya’nın Rusya’nın kontrolüne geçmesi üzerine santralin denetime açılması için çağrıda bulunmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali’nin de kontrolünü ele geçirmişti.

Çernobil’in güç kaynağıyla bağlantısı kesildi, soğutma işlemleri risk altında

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.