DünyaEnerjiManşet

Zaporijya Nükleer Santrali ikinci kez vuruldu: ‘Rus nükleer terörüne karşı yaptırım artırılmalı’

0

Ukrayna‘nın nükleer enerji şirketi Energoatom, dün Zaporijya Nükleer Santrali‘nin bulunduğu alana yapılan roket saldırılarının, Rusya ve Ukrayna hükümetlerinin birbirlerini suçlaması sebebiyle “nükleer felaket” riski taşıdığı konusunda uyardı.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya, Rusya tarafından işgal edilmiş; birkaç gün önce Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, santraldeki durumla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını açıklayarak ‘durumun kontrolden çıktığını ve nükleer güvenliğin her ilkesinin ihlal edildiğini’ söylemiş ve denetlenmesi için çağrıda bulunmuştu.

Uzmanların günlerdir tesisi çevresinde yaşanan yoğun çatışmaların ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıyor.

Ancak tesis, birkaç gün içinde ikinci kez vuruldu. Ukrayna ve Rusya, her iki saldırıdan da birbirini suçluyor.

Energoatom’a göre Cumartesi gecesi fırlatılan roketler, kullanılmış nükleer yakıtla dolu 174 fıçının tutulduğu bir kuru depolama tesisinin yakınına isabet etti; ayrıca tesiste bir nitrojen-oksijen ünitesi ve yüksek voltajlı bir elektrik hattının hasar gördü.

Energoatom Telegram’dan yaptığı açıklamada ayrıca bombardımanın tesisteki radyasyon izleme sensörlerine de zarar verdiğini ve en az bir işçinin yaralandığını söyledi.

Şirkete göre, tesisteki teknolojinin zarar görmesi, “radyasyon durumunda bir bozulma olması veya kullanılmış nükleer yakıt konteynerlerinden radyasyon sızıntısı olması durumunda zamanında tespit ve müdahalenin mümkün olmayacağı” anlamına geliyor:

Bu sefer bir nükleer felaket mucizevi bir şekilde önlendi, ancak mucizeler sonsuza kadar süremez.

Tesisin bulunduğu Enerhodar kasabasında Rusya tarafından atanan işgal yönetimi ise Ukrayna kuvvetlerinin Cuma günü “Dinyeper’ın karşı yakasından” tesisi iki kez bombaladığını söyledi.

Ukrayna, bunun yanı sıra Rus güçlerini “terör taktikleri” kullanarak buradan sivil bölgelere roket atmakla suçluyor.

Zaporijya santrali, Mart ayından beri Rusya’nın elinde bulunuyor, Rusya bir süre Ukraynalı çalışanları tesiste tutmaya devam etmişti.

‘Rusya nükleer terör yürütüyor’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, Kremlin‘i “nükleer terör” yürütmekle suçladı ve saldırıların ardından “uluslararası toplumdan daha güçlü bir yanıt” istedi ve Moskova‘nın nükleer endüstrisine daha fazla yaptırım uygulamak için Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştüğünü de söyledi. 

Zelenskiy, Twitter hesabından konuyla ilgili şu cümleleri paylaştı:

“Charles Michel ile görüştüm, özellikle Zaporijya Nükleer Güç Santrali çevresindeki savaş alanındaki durumu anlattım. Rus nükleer terörü, uluslararası toplumdan daha güçlü bir yanıt, –Rus nükleer endüstrisine ve nükleer yakıtına yönelik yaptırımlar – gerektiriyor.”

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.