Dış Köşe

Atıklar bir nehri yok ederken – Belma Akçura

0

Belma Akçura’nın bu yazısı Millliyet’in internet sitesinden alındı

Ergene’de araştırma yapan uzmanlar; nehrin siyah bir çamur deryasına dönüştüğünü, bölgedeki sanayi tesisleri atıklarıyla nehrin bir kanalizasyon haline geldiğini, nehirde tespit edilen siyanür nedeniyle dalgıçların bile suya giremediğini belirtince Milliyet haberi, ‘Dalgıçlar bile suya giremiyor’ başlığıyla verdi.
Haberde ayrıca Çerkezköy’den, Uzunköprü’ye kadar uzanan bölgede deri, kimya, organize sanayi, tekstil ve ilaç olmak üzere 2 bin 100 civarında sanayi tesisinin bulunduğu da belirtilmekte…
* * *
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği haberle ilgili gönderdiği açıklamada kısaca şöyle diyor:
“Ergene Havzasında 1990’lı yıllardan itibaren başlayan kontrolsüz sanayileşme neticesinde oluşan kirliliğin giderilmesi ve nehrin su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla 06.05.2011 tarihinde Ergene Havzası Koruma Eylem Planı uygulanmaya başlanmıştır….

13

Tekirdağ ilinde inşa edilmekte olan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde yaklaşık 400.000 m3/gün’lük sanayi atıksuyu arıtılacaktır. Deşarjlarında siyanür ve bileşiklerini ihtiva eden ve potansiyel kirlilik unsurları arasında yer alan kimya, plastik, tekstil, ilaç, metal ve otomotiv sanayii ile madencilik faaliyetleri havzada mevcut olmakla birlikte; siyanürün, insan faaliyetlerinin yanı sıra, çevresel ortamlarda doğal olarak da bulunduğu bilinmektedir. Karbon ve azottan oluşan bir molekül olan siyanür, doğada birçok böcekte ve çeşitli meyve sebzeler ile bitkilerde zararlılara karşı koruma unsuru olarak düşük konsantrasyonlarda bulunmakta ve çeşitli taşınım mekanizmaları ile alıcı ortamlara ulaşabilmektedir.”
Bakanlığın gönderdiği açıklamaya göre; Ergene Havzası Koruma Eylem Planı beş yıldır yürürlükte. Ayrıca su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla koruma eylem planları hazırlamakta olan bakanlığın, kirliliğin önlenmesine yönelik tedbirlerin uygulanması da gündeminde.
* * *
Bakanlığın açıklaması kirliliğe karşı çok önemli adımların atıldığı yönünde… Ancak bu açıklamalar haberdeki soruna çözüm üretmiyor. Bakanlığın bunca iyileştirici çalışma ve projelerine rağmen ‘O halde nasıl oluyor da bir nehir böylesine çamur haline gelebiliyor?’ sorusuna da yanıt verilememektedir. Dolayısıyla haberimiz çevre kirliliğine ilişkin bir uyarı ve ihbar niteliği taşımaktadır. Ergene havzasında 24 saat boyunca su kalitesi ölçümlerinin yapılması bölgedeki sanayi tesislerinin bir nehri yok etmesine engel olmuyor çünkü…

 

Belma Akçura – Milliyetbelma akçura

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.