Dünyaİklim KriziManşet

Aşırı sıcaklarla boğuşan Portekiz’de orman yangınları sürüyor: Binlerce kişi tahliye edildi

0

Avrupa bu yazki üçüncü sıcak dalgasına hazırlanırken, Portekiz‘de sıcaklıkların 45 derecenin üzerine çıkmasıyla ülkenin birçok yerinde orman yangınları ile mücadele ediliyor.

Bu hafta İber yarımadasının büyük bölümünde 40 dereceyi  aşan sıcaklıkların etkili olması bekleniyor. Portekiz’de dün Santarém kentinde kaydedilen 46,4°C sıcaklık ise şu ana kadar bölgede kaydedilen yılın en yüksek sıcaklığı oldu.

Portekiz’deki itfaiyeciler, yükselen sıcaklıkların ortasında binlerce hektarı saran orman yangınlarını kontrol altına almak için mücadele ediyor.

‣ Portekiz’deki orman yangınları AİHM gündeminde: Bu bir insan hakları sorunu

Binlerce kişi tahliye edildi

Dün gece boyunca Odemira kasabası yakınlarındaki bir yangına yaklaşık 800 personel müdahale etti ve bin 400’den fazla kişi tahliye edildi.

Yangınlarla müdahale eden en az dokuz itfaiyeci yaralandı.

Bununla birlikte, Odemira yakınlarındaki yangın cumartesi günü başladı ve şiddetli rüzgarlarla Portekiz’in merkezi turizm bölgesi olan Algarve‘nin tepelik iç kesimlerine doğru güneye sürüklendi.

Yangın şu ana kadar yaklaşık 6 bin 700 hektarlık bir alanı tahrip etti; toplam 19 köy, dört turistik konaklama tesisi ve bir kamp alanı tahliye edildi.

‣ Portekiz’de orman yangını: 62 ölü

Kasabanın belediye başkanı Helder Guerreiro durumun “Zor ve karmaşık” olduğunu söyledi.

Ülkenin merkezinde, diğer önemli yangınlar Lizbon ve Porto arasındaki A1‘in bazı kısımları da dahil olmak üzere otoyolun çeşitli bölümlerinin kapatılmasına neden oldu.

İki bölgedeki yangın söndürme çalışmalarını desteklemek üzere 16 su bombardıman uçağı görevlendirildi. Yetkililer, Portekiz’de 120’den fazla belediyeyi azami yangın riski altında ilan etti.

‣ Orman yangınlarıyla mücadele eden Portekiz afet durumu ilan etti

Üçüncü sıcak dalgası

Diğer taraftan, bu haftaki sıcak dalgası, bu yaz İber yarımadasını vuran üçüncü sıcak dalgası olacak.

İspanya Devlet Meteoroloji Ajansı‘ndan Ruben del Campo Reuters‘e yaptığı açıklamada, bu sıcak dalgasının Kuzey Afrika‘dan gelen büyük bir sıcak ve kuru hava kütlesinden kaynaklandığını ve temmuz ayında yaşanan iki sıcak dalgasından “genellikle daha yoğun, daha yaygın ve biraz daha uzun süreli” olacağını söyledi.

İspanya‘da güneybatı sahil kentleri Cadiz ve Huelva yakınlarında ve kuzey Katalonya bölgesinde çıkan yangınlar hafta sonu toplam bin hektardan fazla alanı kül etti.

‣ İklim krizi: İspanya’da mega-yangınlar erken başladı: Sekiz köy ve kasaba boşaldı

İklim krizi ile orman yangınları arasında nasıl bir ilişki var?

Kömür, petrol ve gaz başta olmak üzere fosil yakıtların kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, toprağın nemini kaybetmesi ve artan sıcaklıklar nedeniyle orman altı örtülerinin tutuşmasını kolaylaştırıcı etkide bulunarak orman yangınlarının daha sık görülmesine yol açıyor.

Bunun yanı sıra sıcak ve kuru havalar yangınların yayılımını kolaylaştırırken söndürme çalışmalarını daha zor kılıyor.

Orman yangınları giderek artacak: Dumanı ciddi sağlık riskleri taşıyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.