EkonomiManşet

Asgari ücret 8 bin 500 TL oldu

0

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 asgari ücret zammını 8 bin 500 TL  olarak açıkladı. Asgari ücret zammıyla ilgili işçi temsilcisi Türk-İş‘ten dokuz bin lira teklifi gelmişti.

Teklifle ilgili hükümet ve işveren temsilcisi TİSK’ten yanıt gelmedi ve Türk-İş Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısından ayrıldı.

‘Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok’

Erdoğan “Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’le de masaya oturdu. Görüşme bir saat sürmüştü.  Erdoğan işçi temsilcisi TİSK ve bakanla görüşürken işçi temsilcisi toplantının dışında bırakıdı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7 Aralık’ta birinci, 14 Aralık’ta da ikinci toplantısını gerçekleştirildi. Dün de üçüncü toplantı yapıldı.

Toplantının son bölümüne Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katılmıştı. Atalay, görüşme sonrası 9 bin lira teklife imza atacaklarını söylemişti.

Yedi milyonun üzerinde çalışanı ilgilendiren 2023 asgari ücretin açıklaması, işçi temsilcisi olmadan Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ile birlikte yapıldı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız”

Ortak bir rakam üzerinde anlaşılamadığını kendisi de ifade eden Erdoğan, “Biz gerekçeleri saygıyla karşılıyoruz. Elbette herkesin kendi öncelikleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen görev, ülkemiz ve milletimiz için en doğru en hakkaniyetli sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de iş verenlerin altından kalkamayacak bir duruma rıza gösteririz. Taraflar arasında makul bir uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerimizin de bugün aramızda olmasını istedik. Geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşıya varamadığı halde hükümetçe uzlaşıya varılan çok sayıda asgari ücret olmuştur. Türkiye’de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatımızda aldığımız bir gerçektir” dedi.

Yoksulluk sınırı 25 bin TL

Yoksulluk sınırı 25 bin TL, peki asgari ücret?

Birleşik Metal-İş Sendikası (BİSAM) tarafından yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Kasım 2022 için 8 bin 657 TL düzeyinde. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 25 bin 422 lira.

Kiralar genel olarak asgari ücretin üzerinde

BİSAM’ın hesaplamalarına göre dört kişilik bir ailenin sadece beslenme harcamasının tutarı 8 bin 657 lira. Ancak İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde 1+1 dairelerin kiralarını karşılamak bile asgari ücretle mümkün değilken Türkiye’de asgari ücretli dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek gibi bir seçeneği bulunmuyor.

Öte yandan Türkiye’de fakirliğin hesabının yapıldığı simit Temmuz’da 5 TL’ye yükselirken, bir bardak çay ortalama 10 lira civarında.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.