EkonomiManşetSağlık

Yoksulluk sınırı 25 bin TL, peki asgari ücret?

0

Birleşik Metal-İş Sendikası (BİSAM) tarafından yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Kasım 2022 için 8 bin 657, düzeyinde. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 25 bin 422 lira oldu. Peki Türkiye’deki asgari ücret bunu ne kadar karşılıyor?

Mevcut asgari ücret tutarı 5 bin 500 Türk lirası. Asgari ücret alan bir kişi yoksulluk sınırına yakın bir çizgide dahi değil. Mevcut asgari ücret, yoksulluk sınırının yalnızca yüzde 21’i seviyesinde. BİSAM’ın hesaplamalarına göre dört kişilik bir ailenin sadece beslenme harcamasının tutarı 8 bin 657 lira. Ancak İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde 1+1 dairelerin kiralarını karşılamak bile asgari ücretle mümkün değilken Türkiye’de asgari ücretli dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek gibi bir seçeneği bulunmuyor.

Öte yandan Türkiye’de fakirliğin hesabının yapıldığı simit Temmuz’da 5 TL’ye yükselirken, bir bardak çay ortalama 10 lira civarında.

TÜİK Ekim 2022 harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ekim 2022 için 8 bin 657 lira. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar.

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 25 bin 422 liraya ulaşıyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.