EkonomiEmekManşet

Asgari ücret 5500 TL oldu

0

Yüksek enflasyon nedeniyle yıl ortasında yeniden zam yapılan asgari ücret 5 bin 500 Türk lirasına yükseldi. Asgari ücrete yüzde 30’luk zam yapıldı.

Zammı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat Dolmabahçe Çalışma Ofisi‘nde yapılan toplantıda açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) açıkladığı altı aylık enflasyon yaklaşık yüzde 40’a varırken bugün açıklanan yüzde 30’luk zam hayal kırıklığı yarattı.

Erdoğan asgari ücret zammını yanlış açıkladı

Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete getirilen zammın oranını yanlış açıkladı. Erdoğan zammı konuşması sırasında yüzde 25 olarak açıkladı. Erdoğan’ın oran hatasının düzeltilmesi ise açıklamasının bitmesinin ardından ancak yapılabildi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Erdoğan’ın konuşmasının bitmesini bekledikten sonra artışın yüzde 30 olduğunu Erdoğan’a aktardı. Recep Tayyip Erdoğan uyarının ardından asgari ücrete gelen zammı yüzde 30 olarak düzeltti.

Yılın başında 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücret artık, 5 bin 500 TL oldu. Asgari ücrete yüzde 30 zam getirildi.

Asgari ücretin yıl sonu itibarıyla tekrar belirleneceği bildirildi.

Fotoğraf: AA

‘Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlığımız var’

Erdoğan İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi dönüşü gazetecilere “Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlığımız var. Şartlara göre ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunmuştu. 

Yıl ortasında asgari ücretine getirilecek zamla ilgili komisyon görüşmeleri dün gerçekleştirilmişti.

Komisyon daha önce yıllık olarak toplanmalar gerçekleştirilirken bu yıl ara zam için tekrar toplanmıştı. 

Teklif 6 bin 391 TL’ydi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda teklif edilen rakam altı bin 391 Türk lirası olarak açıklanmıştı. 

Asgari ücret zammına dair daha önce açıklanan senaryolardaki zam oranları yıllık ve altı aylık enflasyon rakamları gibi çeşitli oranlar üzerinden hesaplanmış ve yüzde 20’den yüzde 38’e varan oranlar dile getirilmişti. 

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat dünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nda “İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik. Bugün itibariyle 15 milyon 200 bin çalışan var. Bunların 2 milyon 200 bini örgütlü. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücreti ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik” demişti. 

Erdoğan: Önceliğimizi kendi vatandaşlarımızın çözümüne verdik

Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

  • “Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı kendi programını uygulamaktadır. Önce salgın, sonra savaşın bozduğu küresel ekonomik nedenlerle karşı karşıya geldik. En olumsuz sonuçları kurdaki ve enflasyondaki yükseliş olarak yaşadık. 
‣DİSK-AR’dan başkanlık rejiminin bilançosu: Enflasyon ve işsizlik arttı, emeğin milli gelirde payı azaldı
  • Enflasyon tüm dünyanın sorunudur. Ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken önceliğimizi kendi vatandaşlarımızın çözümüne verdik. 
‣Enflasyon rakamları açıklandı: TÜİK’e göre yüzde 73, ENAG’a göre yüzde 161
  • Dört yıldır uyguladığımız ekonomik programdaki önceliğimiz insanlarımızın umutlarının korunması olmuştur. Bunu büyüme esasına dayalı ekonomi programına göre yapıyoruz. 
  • Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü dönemde Türkiye kendi ihtiyacını karşılayan bir ülke olarak öne çıkmıştır. Ülkemizi bugünlerde pozitif yönde ayrıştırmayı başardık. Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. İstihdamın gerilemesine müsaade etmedik.
Türkiye ekonomisinde enflasyon ve ‘işgal’in yankıları: Benzin, ekmek ve yağ krizi yakın
  • Yılbaşında ciddi artışlar yapmıştık. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çabalarıyla emeklilerimizin maaşlarında tarihi artışı gerçekleştirdik. Asgari ücrette devlet olarak fedakarlıkta bulunarak tüm maaşların asgari ücret kadar olan kısımlarından vazgeçtik. Bu artışların bir süre sonra yetersiz kaldığını tespit ettik. Arkadaşlarımızdan gerekli hazırlıkları yapmasını istedik. Kamu çalışanları ve emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40’ın üzerinde bir artış yapılacak. 
Tarımsal girdi enflasyonu rekor tazeledi: En büyük artış gübrede
  • Asgari ücretlerin de kayıplarını telafi etmeleri gerektiğini gördük. Komisyon toplantıya çağırıldı. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 artış yapıyoruz. Asgari ücret net 5500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek.”

KESK’in TÜİK önündeki basın açıklamasına izin verilmedi

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

KESK Ankara Şubeler Platformu bugün asgari ücret açıklamadan önce “Sahte enflasyonu değil, gerçek rakamları açıkla” talebiyle TÜİK önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istemişti. Ancak açıklama yapılmasına polis izin vermedi. 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.