'Bir felaket örneği'

Araştırma: İklim krizi Hindistan’da toprak kaymalarını tetikleyen yağışları artırdı

Hindistan'da geçen ay yüzlerce kişinin ölümüne neden olan toprak kaymalarını tetikleyen şiddetli yağmurların, iklim krizi nedeniyle şiddetlenmiş olduğu ortaya koyuldu.

Temmuz 2024’te Hindistan‘ın güneyinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan toprak kaymalarına yol açan şiddetli yağmurların, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle şiddetlenmiş olduğu ortaya çıktı. Salı günü (13 Ağustos) iklim bilimciler tarafından yapılan hızlı bir analiz bu sonucu ortaya koydu.

AP’den Sibi Arasu‘nun aktardığına göre; uluslararası bilim insanlarından oluşan “World Weather Attribution” adlı grup, dünyadaki aşırı hava olaylarında insan kaynaklı iklim değişikliğinin rol oynayıp oynamadığını hızla belirlemek için kullanılan yerleşik iklim modellerini kullanarak bu çalışmayı gerçekleştirdi.

Çalışma, 29-30 Temmuz tarihleri arasında 24 saat içinde yağan 15 santimetre (5,91 inç) yağmurun, küresel ısınma nedeniyle yüzde 10 daha şiddetli olduğunu ortaya koydu. Grup, sera gazı emisyonlarının devam etmesi durumunda, bu tür felaketlere yol açabilecek aşırı yağışların giderek daha sık gerçekleşeceğini öngörüyor.

Hindistan’ın en popüler turistik bölgelerinden biri olan Kerala eyaletinde, yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti ve kurtarma ekipleri hâlâ 130’dan fazla kayıp kişiyi aramaya devam ediyor.

Salı günkü toprak kaymasının ardından görevlerinin ikinci gününde kurtarma ekipleri, Hindistan’ın Kerala eyaletinin Wayanad bölgesindeki Chooralmala’da bir kişinin cesedini çıkardı. – Fotoğraf: Rafiq Maqbool

‘Bir felaket örneği’

Çalışmanın yazarlarından biri olan Imperial College London‘dan iklim bilimci Mariam Zachariah “Wayand’daki toprak kaymaları, iklim değişikliğinin gerçek zamanlı olarak yaşanan bir başka felaket örneği” diyor.

Geçen ayki toprak kaymalarına neden olan yağış, Hindistan’ın hava durumu ajansının 1901’de kayıt tutmaya başlamasından bu yana Kerala eyaletinde kaydedilen üçüncü en şiddetli yağış oldu.

Geçen yıl Hindistan’ın Himalaya bölgesindeki Himachal Pradesh eyaletinde, şiddetli yağışlar nedeniyle 400’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Birçok çalışma, Hindistan’ın muson yağmurlarının iklim değişikliği nedeniyle daha düzensiz hale geldiğini ortaya koydu.

Yeşil Nokta3,500 metrede, eriyen Himalayalar’ı kurtarmak için bir ‘iklim orucu’
Yeşil NoktaHimalaya sel felaketinin yol açtığı hasar, yeni uydu görüntüleriyle ortaya çıktı
Yeşil NoktaRapor: Himalaya buzulları 2100’e kadar yüzde 75’ini kaybedebilir

İklim Bilimci Zachariah, “Dünya fosil yakıtları yenilenebilir enerji ile değiştirmedikçe, muson yağmurları yoğunlaşmaya devam edecek ve Hindistan’a toprak kaymaları, sel ve felaketler getirecek” diye belirtiyor.

Hindistan’ın güney eyaleti Kerala, iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava koşullarına karşı özellikle savunmasız durumda. 2018 yılında meydana gelen şiddetli yağışlar, eyaletin büyük bir bölümünü sular altında bırakarak en az 500 kişinin ölümüne yol açmıştı ve 2017’de meydana gelen bir tufan, eyaletin kıyıları yakınında denizde olan balıkçılar dahil 250’den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

Çalışmanın bir diğer yazarlarından Hindistan Teknoloji Enstitüsü Bombay’dan iklim bilimci Arpita Mondal, “Milyonlarca insan yazın ölümcül sıcaklarda kavruluyor. Aynı zamanda Wayanad’da gördüğümüz gibi, yoğunlaşan muson yağmurları sel ve toprak kaymalarını körüklüyor” diyor. Aynı grup tarafından bu yılın başlarında yapılan başka bir çalışmada, Hindistan’da 100 kişinin ölümüne yol açan ölümcül sıcak dalgalarının küresel ısınma nedeniyle en az 45 kat daha olası hale geldiğini ortaya koydu.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan, en yüksek sera gazı emisyonlarından birine sahip ve iklim etkilerine en çok maruz kalan bölgelerden biri olarak kabul ediliyor.

Yeşil NoktaHindistan’da heyelan: En az 106 kişi hayatını kaybetti, sorumlu iklim değişikliği
Yeşil NoktaHindistan seçimlerinde 33 görevli aşırı sıcak nedeniyle öldü
Yeşil NoktaHindistan ve Bangladeş’te Remal Kasırgası: Yedi kişi öldü, 1 milyon kişi yerinden oldu

Bir kurtarıcı, Salı günü Hindistan’ın Kerala eyaletinin Wayanad bölgesindeki Chooralmala’da meydana gelen toprak kaymasının ardından görevinin ikinci gününde sökülmüş ağaçların, hasarlı bir arabanın ve diğer enkazların arasından geçiyor. – Fotoğraf: Rafiq Maqbool /AP

Kerala eyaletinden emekli Hindistan Yeryüzü Bilimleri Bakanlığı’nın eski üst düzey yetkilisi Madhavan Rajeevan, “Artık yağmur yağdığında, çok şiddetli yağıyor. Daha sıcak bir dünyada bu tür aşırı olaylar daha sık yaşanacak ve biz bunları durduramayız. Ancak, toprak kaymaları için erken uyarı sistemleri kurmaya çalışabiliriz ve aynı zamanda toprak kayması riski taşıyan bölgelerde inşaat faaliyetlerinden kaçınabiliriz” diyor.

Salı günü yayınlanan çalışma, bölgedeki insanları gelecekteki toprak kaymaları ve sellerden korumak için erken uyarı ve tahliye sistemlerini iyileştirmenin yanı sıra, ormansızlaşmayı ve taş ocağı faaliyetlerini en aza indirmeyi öneriyor.

Çalışmada, Wayanad bölgesindeki orman örtüsünde yüzde 62’lik bir azalma görüldüğü ve bunun, şiddetli yağışlar sırasında toprak kayması risklerini artırmış olabileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından, Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi’nde iklim riski danışmanı Maja Vahlberg “İklim ısındıkça daha da şiddetli yağmurlar bekleniyor, bu da kuzey Kerala’da benzer toprak kaymalarına hazırlıklı olma ihtiyacının aciliyetini vurguluyor,” diyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR