Ankara‘nın Gölbaşı ilçesinde bulunan hayvanat bahçesindeki aslanlar ve kaplanlardan mahalle sakinleri şikayetçi oldu. Hayvanat bahçesi, 1,5 ay önce bir mahalle arasında açılmıştı.
Ancak, alan kiralanırken yapılan sözleşmede kullanılacak yer “Restoran, kafe, açık kapalı düğün ve organizasyon hizmetleri” olarak belirlenmişti.
Arsa sahibi suç duyurusunda bulundu
İş insanı Ahmet Zeki Öner, 2015 yılında kiraladığı Gölbaşı ilçesi İncek Mahallesi‘ndeki 4 bin metrekarelik arazinin bir bölümünü bu yıl hayvanat bahçesine çevirdi.
Balıkesir ErdekLand Hayvanat Bahçesi ile Antalya‘dan getirdiği aslanlar, Bengal kaplanı, tavus kuşu, geyik ve maymun ile hayvanat bahçesi oluşturuldu. Ancak 1,5 ay önce açılışı yapılan hayvanat bahçesinde 2’si yetişkin 12 aslanın kükreme sesi bölgede yaşayan halkı rahatsız etti. Mahalle sakinleri aslanların kükreme sesi ile hayvanat bahçesinin pis koku yaydığı gerekçesiyle tepki gösterdi.
Arazide restoran işleteceklerini söyleyerek kiraladıklarını söyleyen arsa sahibi Yılmaz Kıbrıs ise, firma hakkında “imar kirliliğine neden olma”, “resmi evrakta sahtecilik” ve “hayvan koruma kanuna muhalefet” suçundan Gölbaşı Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu.
‘Aslanpark dedikleri bir işletmeye çevirdiler’
Arsanın amacı dışında kullanıldığını tespit ettiğini kaydeden Kıbrıs, kendisinin haberi olmadan yerin Aslanpark denilen bir işletmeye çevrildiğini şöyle anlattı:
Sonradan almış olduğum haberler doğrultusunda buranın amacı dışında kullanıldığını tespit ettim. Evim yan tarafta olduğu için de aşırı derecede kokudan ve hayvan sesinden rahatsızım. Kendileriyle konuştuğumda şimdilik geçici olarak yaptıklarını, sonradan taşınacaklarını söylediler. Fakat ben buna inanmıyorum. Çünkü yerleşmiş oldukları bir yerden çıkacaklarını tahmin etmiyorum. Sözleşmemin bitmesine 3 yıl kadar zaman kaldı. Bu sözleşmeye bir süre uydular. Benim haberim olmadan birtakım değişiklikler yaparak ‘Aslanpark’ dedikleri bir işletmeye çevirdiler.”
‘Hiçbir koşulu sağlamıyor’
Yılmaz Kıbrıs’ın avukatı Merve Nur Özkan ise yasal sürecin takipçisi olacaklarını kaydederek, şunları söyledi:
Çalışma usul esaslarına bakıldığı zaman buradaki hayvanat bahçesi hiçbir koşulu sağlamıyor. Bakıldığı zaman hayvanat bahçesi ve evler arasında herhangi bir şekilde arada çit bulunmamakta. Sadece Niyazi Beyin çiti var. Hayvanlara baktığınız zaman direk sizi görüyor. Acil çıkış kapısı bulunmamakta. Hayvanlar zaten bakımsızlıktan çelimsiz duruma düşmüşler. Hem hayvanların sağlığını korumak açısından hem de müvekkilimin sağlığını korumak açısından bütün süreçleri başlattık. Bunun takipçisi olacağız.”
‘İşletmenin herhangi bir ruhsatı yok’
Hayvanat bahçesinin bitişiğinde oturduğunu söyleyen Niyazi Gürel ise, hayvanat bahçesinin kapatılması için Ankara Büyük Belediyesi‘ne başvurduğunu ve kendisine “Ekiplerimizce yapılan kontrolde işletmenin herhangi bir ruhsatının olmadığı görülmüş, hayvanlarla ilgili ruhsatlandırmanın ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan olduğundan zabıta mevzuatınca yapılacak bir işlem yoktur” cevabının verildiğini aktardı.
İşletme sahibinin savunması
İşletme sahibi Ahmet Zeki Öner de her yerden yasal izinlerinin olduğunu iddia edip şu açıklamalarda bulundu:
ise hayvanları Balıkesir ve Antalya’dan getirdiğini söyledi. Hayvanat bahçesinde daha çok aslan ve kaplan bulunduğunu belirten Öner, “12 aslan, 2 kaplan, maymun ve alageyiğimiz var. Burada hiçbir koku ve etrafa verdiğimiz hiçbir rahatsızlık yok. Aslanlar 20 saat uyuyan hayvanlar. Günde 1-2 kere kükrüyorlar. O da 1 veya 2 dakika sürüyor. Burası Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden izinli hayvanat bahçesi. Onlar izin verirken bu tür şeyleri göz önünde bulundurarak hangi tür hayvan koyacağımızı belirliyorlar. Herhangi bir sıkıntımız yok. Belediyeden izinli, ormandan izinli her yerden yasal izinlerimiz var. Sağlık koşullarına uygun bir yer.”