ManşetDoğaEkoloji

Amazon yangınları artışa geçti: 2020 yangınlar için en kötü yıl olabilir

0
Fotoğraf: Victor Moriyama/ The New York Times

Brezilya hükümetine bağlı uzay araştırma ajansı INPE, Amazonlar’da Haziran ayında gerçekeleşen yangın sayısının geçtiğimiz yılın Haziran ayına kıyasla yüzde 20 arttığını duyurdu.

Yalnızca Haziran ayında 2 bin 248 yangın tespit edildi. Bu geçtiğimiz 13 yıl içinde görülen en yüksek seviye. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında ise 1.180 yangın kayda geçmişti.

‘Geçtiğimiz yıldan daha kötü olabilir’

Uzmanlar, geçtiğimiz yıl yaşanan yıkıcı yangınların bu yıl daha büyük bir şekilde tekrarlamasından endişe ediyor. Ağustos 2019’da yangınlar zirve yapmış ve sayı günde ortalama bin yangına ulaşmıştı.

CBS News’te yer alan habere göre Brezilya Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü‘nün ekoloji uzmanı Philip Fearnside, “Bu kötü bir işaret, ancak asıl önemli olan bundan sonra olacaklar” dedi.

Fearnside, koronavirüs pandemesi sebebiyle yangınların daha yıkıcı etkileri olabileceğine ve dumanların koronavirüsten kaynaklı ölüm sayısını artırabileceğine dikkat çekti. Ekoloji uzmanı bir başka sorunun da artan ormansızlaşma olduğunu söyledi.

Fotoğraf: AA

Ormansızlaşma askeri birliklere rağmen arttı

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun Amazonlar’daki artan orman yangınları ile kaçak kesimlerle mücadele etmesi için konuşlandırdığı askeri birliklere rağmen Mayıs ayındaki ormansızlaşma bir yıl öncesine kıyasla yüzde 12 arttı.

Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi‘nin (INPE) uydu görüntülerinden yola çıkarak yaptığı ön araştırmanın sonuçlarına göre Ocak ayından Mayıs sonuna kadar geçen sürede ormansızlaşma geçtiğimiz yılın ilk beş ayına kıyasla yüzde 34 arttı.

Bu süre zarfında 2 bin 32 kilometrekare alanda yer alan orman yok oldu. Bu ölçü Türkiye’nin izdüşüm alanının iki buçuk katından daha fazlasına denk geliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.