ManşetEkolojiİklim Krizi

Hükümetin askeri müdahalesi Amazonlar’daki ormansızlaşmayı engelleyemedi

0

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun Amazonlar’daki artan orman yangınları ile kaçak kesimlerle mücadele etmesi için konuşlandırdığı askeri birliklere rağmen Mayıs ayındaki ormansızlaşma bir yıl öncesine kıyasla yüzde 12 arttı.

Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi‘nin (INPE) uydu görüntülerinden yola çıkarak yaptığı ön araştırmanın sonuçlarına göre Ocak ayından Mayıs sonuna kadar geçen sürede ormansızlaşma geçtiğimiz yılın ilk beş ayına kıyasla yüzde 34 arttı.

Türkiye’nin iki buçuk katından fazlası

Bu süre zarfında 2 bin 32 kilometrekare alanda yer alan orman yok oldu. Bu ölçü Türkiye’nin izdüşüm alanının iki buçuk katından daha fazlasına denk geliyor.

Brezilya hükümeti, orman yangınları sezonunun başlaması öncesinde Amazon yağmur ormanlarını ormansızlaşmadan korumak için Mayıs ayının başlarında binlerce askeri görevlendirmişti. Bolsonaro Çarşamba günü yaptığı açıklamada askeri birliklerin görev süresini 30 gün daha uzattıklarını duyurmuştu.

‘Uzun dönemli planlama şart’

Greenpeace Brezilya’dan orman kampanyacısı Cristiane Mazzetti, Reuters’a yaptığı açıklamada “Mayıs ayında da ormansızlaşma uyarıları devam etti. Yani, bu hükümet tarafından atılan adımın yeterli olmadığını gösteriyor” dedi.

Mazzetti yaptığı açıklamada kısa dönem askeri operasyonlar yerine uzun dönemli planları yürütmeye koymak için Bolsonaro’nun zayıflatmak için uğraştığı Ibama gibi çevre kurumlarıyla işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Bilim insanları yayınladıkları araştırmalarda iklim krizini durdurmak için bol miktarda karbonu absorbe eden Amazonlar gibi yağmur ormanlarının korunmasının hayati olduğunu belirtiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.