İklim KriziManşet

Almanya, karbonu deniz altında depolamak istiyor

0

Almanya‘nın şansölye yardımcısı, Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck,  ‘azaltılması zor’ endüstrilerden gelen karbonun açık deniz sahalarında, yeraltında depolanmasına izin vermeyi planladıklarını duyurdu.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve kullanımını genişletme konusunda  ilerleme kaydetse de Habeck, özellikle çimento üretimi gibi  karbondioksit salımının “azaltılması zor” olduğu sektörler için yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Enerji yoğun birçok sanayiye ev sahipliği yapan Almanya, emisyonlarını 2045 yılına kadar net sıfıra indirmeyi hedefliyor.

Almanya karbondioksiti nerede depolayabilir?

Habeck’in önerdiği “karbon yönetimi stratejisinin” ayrıntılı mevzuata dönüştürülmesi gerekiyor. Planın onaylanması halinde, deniz koruma alanları dışında, Almanya’nın münhasır ekonomik bölgesinde karbondioksitin deniz altında taşınması ve depolanması mümkün olacak.

AP‘in aktardığına göre, karada depolama alanlarına izin verilmesi öngörülmüyor ancak Habeck, Alman eyalet hükümetlerinin onaylaması durumunda bunun daha sonra değerlendirilebileceğini de söyledi.

İklim krizine çözüm olarak gösterilen ‘karbon yakalama’ gerçekten işe yarar mı?
[COP28] Oxford: Karbon yakalamaya bağımlılık, ekonomik değil
‘Yatırımcılar karbon tutma ve depolama planlarını gözden geçirmeli’
Finlandiya deniyor: ‘Yer çekimi bataryası’ yenilenebilir enerji depolamada işe yarar mı?
‘Dünyanın tüm enerji ihtiyacı için rüzgar, güneş ve su yeter, mucizeye gerek yok’

Çevre Bakanı Habeck: Teknoloji gelişti, elimizde daha iyisi yok

Alman Yeşiller Partisi üyesi Habeck, 2000’li yıllarda tartışıldığında karbon depolamaya karşı muhalefeti hatırlatsa da “bu alanda teknoloji daha da geliştirildi. artık sadece araştırma projelerinde değil, başka yerlerde de kullanılıyor. […] ve benim açımdan olgun ve güvenli” dedi.

Almanya’nın komşusu Danimarka da geçen yıl büyük miktarda karbondioksiti Kuzey Denizi‘nin altına gömmeyi amaçlayan iddialı bir proje başlatmıştı.

Danimarka’dan Kuzey Denizi’nde ‘karbondioksit mezarlığı’: Sorunu çözmediği gibi yenilerine yol açacak

Federal Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, 26 Şubat'ta Berlin'de düzenlenen bir brifingde Karbon Yönetimi Stratejisinin önemli noktalarını sunuyor.

Almanya Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck.

Berlin’de düzenlediği basın toplantısında “Zaman doldu” diyen Habeck şöyle konuştu:

“2000’li yıllarda belki ‘bekleyip neler olacağını görelim’ diyebilirdiniz. Bugün ise çimento ve diğer kirletici alanlar için iklim nötrlüğü sağlayacak herhangi bir teknolojik çözüm bulamadık. 1.5 dereceyi aşmaya doğru gidiyoruz. Bu da artık bekleyebileceğimiz bir lüks veya konfor bölgesinde olmadığımız anlamına geliyor. Elimizdekileri kullanmalıyız”

Karbon yakalama veya depolama ne kadar etkili ve güvenli?

Habeck, Almanya’nın deniz altında karbondioksit depolayabilmesinin “birkaç yıl” süreceğini ve Avrupa girişimlerini koordine etmenin akıllıca olacağını da belirterek, Danimarka’nın yanı sıra Norveç, Hollanda ve Birleşik Krallık‘ta sürdürülen çalışmalara işaret etti.

İklim aktivistleri, uzmanlar ve bilim insanları ise fosil yakıtların yakılmasına tamamen son verilmesi yerine ya da bunu öteleyerek salınan karbonun yakalanması ve depolanması (CCS) girişimlerinin etkisi ve yararının geniş ölçekte kanıtlanmadığı, pahalı olduğu gerekçesiyle enerji sektörünün karbondan arındırılmasında güneş ve rüzgar gibi alternatiflerden daha az etkili olduğunu savunuyor.

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre AB ülkeleri, pandemi nedeniyle ekonomik faaliyetlerin azaldığı 2020 yılında bile atmosfere 3,7 milyar ton sera gazı saldı.

Karbondioksit depolama projelerinin çevreye vereceği zararlar konusunda da endişeler bulunuyor. Avustralyalı düşünce kuruluşu IEEFA, karbondioksitin toplanmasından depolanmasına giden sürecin yoğun enerji tüketimine yol açacağına işaret ederek toplanan karbondioksitin yüzde 21’ine denk gelen miktarın bu süreçte havaya salınacağı hesaplaması yaptı. Kuruluş, depolardan olası sızıntıların çevreye ciddi etkileri olacağı uyarısında da bulundu.

Çevre grubu Greenpeace, Alman planlarının “enerji endüstrisi ve ağır sanayinin damgasını taşıdığı” ve “iklim dostu çözümler” bulunan endüstrilerin bile bugüne kadar olduğu gibi devam etmesine izin vereceği eleştirileri yöneltti.

Grubun Almanya şubesinde enerji uzmanı olan Karsten Smid, “Bu pahalıdır, sürdürülebilir değildir ve gelecek nesillere uzun vadeli yükümlülükler getirmektedir” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.