İklim KriziManşet

Danimarka’dan Kuzey Denizi’nde ‘karbondioksit mezarlığı’: Sorunu çözmediği gibi yenilerine yol açacak

0

Danimarka dünyada bir ilke imza atarak yurt dışından getirilecek karbondioksitin Kuzey Denizi derinliklerinde depolanmasını öngören projeyi başlattı. Karbondioksitin enjekte edileceği bin 800 metre derinlikteki depoyla atmosferdeki ısınmanın önlenmesi ve iklim hedeflerinin tutturulması hedefleniyor.

Avrupa genelinde havaya salınan karbondioksitin toplanarak depolanması projeleri hız kazanıyor. İklim uzmanları ve çevre aktivistleri, bu tür yöntemlerin çok pahalı ve uygulaması zor olduğunu, asıl olarak atmosfere sera gazının salınmasını bırakmak veya mümkün olduğunca azaltmak olduğunu söylese de Danimarka ilk kez yurt dışından da karbondioksit depolayacak projeyi bugün hayata geçirdi.

Proje kapsamında Kuzey Denizi’nde eski bir petrol kuyusunun bulunduğu alanda oluşturulan ve “karbondioksit mezarlığı” diye adlandırılan depoya 2030 yılına kadar yılda sekiz milyon tona kadar karbondioksit enjekte edilmesi amaçlanıyor.

Danimarka İklim Bakanı Lars Aagard, ülkesinin 2045’e kadar ulaşmayı hedeflediği “sıfır karbon” hedefi doğrultusunda söz konusu projenin önemli bir araç olacağını belirtti:

“İklim hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacak. Kendi karbondioksit emisyonlarımızdan çok daha fazlasını depolayabilecek toprakaltı alana sahip olduğumuz için diğer ülkelerden de karbondioksit depolayabilme imkanına sahibiz”

30 proje daha var

İngiliz kimya devi Ineos ve Alman petrol şirketi Winterfall Dea‘nın öncülüğündeki “Greensand” projesi, geçen aralık ayında pilot aşamasına geçilmesi için gerekli ruhsatı almıştı.

Kıtada şu an geliştirme ya da faaliyete geçme aşamasında benzer 30 proje daha bulunuyor. Greensand projesini diğerlerinden farklı kılan ise, karbondioksitin sadece yakın bölgelerdeki sanayi alanlarından değil, uzak ülkelerden taşınacak olması.

Gemi ve boru hatlarıyla taşınacak

Eleştiriler: Depolama değil, salmamayı deneyin

Ancak bu tür projelere karşı çevre ve iklim aktivistlerinin önemli eleştirileri bulunuyor. Milyonlarca tonluk kapasiteye rağmen toplam emisyon miktarı düşünüldüğünde depolama projelerinin küresel ısınma sorununa mucizevi bir çözüm sunmayacağı görüşü hakim.

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre AB ülkeleri, pandemi nedeniyle ekonomik faaliyetlerin azaldığı 2020 yılında bile atmosfere 3,7 milyar ton sera gazı saldı.

Karbondioksit depolama projelerinin çevreye vereceği zararlar konusunda da endişeler bulunuyor. Avustralyalı düşünce kuruluşu IEEFA, karbondioksitin toplanmasından depolanmasına giden sürecin yoğun enerji tüketimine yol açacağına işaret ederek toplanan karbondioksitin yüzde 21’ine denk gelen miktarın bu süreçte havaya salınacağı hesaplaması yaptı. Kuruluş, depolardan olası sızıntıların çevreye ciddi etkileri olacağı uyarısında da bulundu.

Projenin maliyetinin kamuoyuyla paylaşılmamış olması da ayrı bir eleştiri konusu.

Çevre kuruluşu Greenpeace’in Danimarka şubesi de projeye karşı çıkıyor. Greenpeace Danimarka’nın iklim ve çevre politikaları yöneticisi Helene Hage, depolama projelerinin sorunu çözmemekle kalmayıp aynı zamanda çevreye zararlı yapıların varlığını sürdürdüğünü söyledi. Hage, “Bu yöntem bizim ölümcül alışkanlıklarımızı değiştirmiyor. Danimarka gerçekten emisyonlarını azaltmak istiyorsa karbondioksiti en fazla üreten tarım ve taşımacılık gibi sektörlere bakmalıdır” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.