Editörün SeçtikleriManşetTürkiye

‘Alkol satış yasağı hukuki ya da fiili olarak uygulanamaz’

0

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, herhangi bir genelgede yazmamasına rağmen tam kapanma döneminde fiili olarak uygulanmaya çalışılan alkollü içki satış yasağının kaldırıldığını duyurdu.

Öte yandan Avukat Ali Gül ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada birçok markete kolluk kuvvetlerinin gelerek marketlerde içki satışı yapılmaması gerektiğini söyleyerek marketleri ceza kesmek ile tehdit ettiğini söyledi.

‘Hukuki hiçbir dayanağı yok’

Alkol yasağı ile ilgili hukuki hiçbir dayanak olmadığını belirten Avukat Gül, “Ortada bir yasak yok. Genelgede yazmıyor. Sadece İçişleri Bakanı’nın yarım yamalak bir sözü var. Fiili olarak yasak getirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Avukat Gül, özellikle küçük yerleşim yerlerinde marketlere gelen kişilerin Kaymakamlık kararını gerekçe göstererek ‘İçki satamazsınız, ceza keseriz’ dediklerini aktardı.

Fiilen böyle bir yasağın uygulanamayacağına dikkat çeken Gül, “İşletmeler satış yapmak ile yükümlü. Ceza tehdidiyle karşılaştıklarında tutanak tutturmaları gerekiyor” bilgisini paylaştı.

‘Anayasa’ya aykırı olur’

Pandemi gerekçe gösterilerek içki satışının hukuki olarak yasaklanmasının da mümkün olmadığını dile getiren Gül, “Bu temel hak ve hürriyetler kapsamında. Market zincirlerinin ve marketlerin alkol satma hürriyeti, vatandaşların da alma hakkı var. İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla böyle bir yasak getirilemez” dedi.

İçki satışının ancak kanun ile sınırlanabileceğini belirten Gül, “Bu da Anayasa’ya aykırı olurdu” ifadelerine yer verdi. Bu sebeple hukuki değil fiili bir yasak getirmeye çalıştıklarını belirten Gül, “Çünkü karar çıkarsa dava açılacak, bunu biliyorlar” yorumunu yaptı.

‘Yurtdışında benzer bir uygulama söz konusu değil’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu uygulanmaya çalışılan fiili yasak için Avrupa ülkelerinde de alkol satışına sınırlama getirmesini gerekçe göstermişti. Böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirten Avukat Gül şu ifadelere yer verdi:

Yurtdışında alkol yasağı değil sınırlaması var. Onda da kamusal alanda tüketimin sınırlanması söz konusu. Yani pandemi ile ilişkili kurulabilir. Ancak Türkiye’de tamamen satışı yasaklanmak isteniyor.  Bizde zaten mekanlar kapalı. Bu atıflar hükümetin her zaman yaptığı gibi galakside başka bir yer bulup onu örnek göstermeye çalışmasından farklı değil.

Vatandaşlar ne yapmalı?

Avukat Ali Gül, vatandaşların bu süreç boyunca alkol yasağının olmadığını bilmesinin ve haklarının farkında olmasının önemli olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada “Vatandaşlara tavsiyemiz içki almaları engellendiğinde tutanak tutturmaları. Bu tutanaklarla daha sonra toplu bir dava açabiliriz” ifadelerini kullandı.

Koray Doğan Urbarlı: ‘Hükümet insanların ne içeceğine karışamaz’

Uygulanmaya çalışılan alkollü içki satışı yasağı ile ilgili görüşlerini Yeşil Gazete ile paylaşan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ise “Bir hükümetin insanların ne içip ne içmeyeceğine, ne giyeceğine ve kimi sevip sevemeyeceğine karışması mümkün değil” yorumunu yaptı.

Bunu en iyi AKP hükümetinin bilmesi gerektiğini söyleyen Urbarlı, “AKP geçmişte bu tarz yasaklara karşı mücadele ederek iktidara geldi. Ancak yönetime geldikleri gibi kendi ideolojik aygıtlarını dayatmaya çalıştılar” dedi.

‘AKP’nin ideolojik gömleği halka dar geliyor’

“AKP’nin bu ideolojik gömleği halka dar geliyor” ifadelerini kullanan Urbarlı, “Bu yasak ile içki içen bir grup kişiyi yaftalayabileceklerini düşünürlerken karşısında kendi tabanını ve esnafı da buldu” diye konuştu.

Türkiye’nin yardımsız tam kapanma ilan edilmesi, aşı skandalları gibi bir sürü problemi varken insanların içkisiyle uğraşmasının tepki topladığını dile getiren Urbarlı, “Toplumun büyük kesimi ekonomik olarak da kötü sonuçları olacak bu yasağa karşı bir araya geldi” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in içki yasağını tanımayacaklarına dair açıklamasına dikkat çeken Urbarlı, “Bu açıklama tarihe geçmesi gereken, AKP’nin kendi tabanıyla zıtlaştığını gösteren bir açıklama” değerlendirmesini yaptı.

‘Turistler de içkinin yasak olduğu ülkeye gelmez’

Tam kapanmanın turizm için yapıldığına dair birçok yorumun bulunduğunu hatırlatan Urbarlı, “Eğer turizm için yaptılarsa düşünemedikleri şey şu oldu: Turistler içkinin yasak olduğu bir ülkeye gelmez. Onun yerine Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkelere gider” dedi.

Yurtdışı basınında yer alan birçok haberde insanların rezervasyonlarını iptal ettiğine dair bilgiler geçildiğini belirten Urbarlı, “Türkiye’nin turizm imajını da kötü etkilediğini düşünmeleri gerekiyor. Ekonomik sonucunu düşünmeliler” ifadelerini kullandı.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.