Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

İYİ Parti artık çıkmaz sokakta

0

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı tamamlandıktan sonra Kurultay’da yapılan konuşmalara bakarak bir yazı kaleme almıştım.

“Özel’in İttifak Açmazı” isimli başlıklı özetle, Özgür Özel’in 2024 yılında yapılacak yerel seçimlere doğru giderken ittifaklar konusunda bir açmaz yaşayacağını ve bunun içerisinden nasıl çıkacağını merak ettiğimi ifade etmiştim ve beklentilerimi şöyle ifade etmiştim:

“Özgür Özel değil ama Özel’i destekleyen hemen hemen tüm konuşmacılar ittifak yapmaya ve ittifak için yapılanlara eleştirilerde bulundu. Saadet, Deva ve Gelecek partileri başta olmak üzere eleştiriler sıraladılar. Özgür Özel bu motivasyonla mı çıktı bilemiyorum ama yukarıda da belirttiğim gibi Kılıçdaroğlu’na gösterilen tepkinin önemli bir bölümü ittifaklar üzerineydi ve bu ister istemez Özel’i ittifaklar konusunda bir tutum almaya itecektir.” 

CHP’nin yeni tabelası: Sağa dönüş yasak!

Yazının yayımlandığı günden bugüne kadar CHP kanadında ittifak konusunda mühim bir gelişme olmadı. Olduysa da basına yansımadı. Özel’in parti içine hâkim olma ve düzenleme konusuna öncelik vermiş olması muhtemel. Fakat CHP kanadında bir bekleme ve kendi içine dönük çalışmalar (aday adaylıkları da içe dönük bir çalışma olarak nitelendirilebilir) sürerken yerel seçimler için ittifak yapılması muhtemel en gözde parti olan İYİ Parti’den bir kere daha ittifak görüşmelerine kapıları kapatan bir karar geldi. Öncesinde Genel Başkan görüşü olarak açıklanan bu karar şimdi parti kurullarından bir karar olarak önümüze çıktı.

Genel İdare Kurulu‘nun ardından açıklama yapan parti sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu “GİK, 2024 Yerel Seçimleri’ne partimizin hür ve müstakil olarak girme kararını almıştır” diyerek şimdiye kadar tüm seçimlere tutsak ve bağımlı giren ve kazandığı tüm koltukları da buna borçlu olan Parti’nin 180 derece yön değiştirdiğini açıkladı. Kurultay konuşmalarına dönersek bu CHP’nin tabanında büyük bir rahatlamaya sebep olmuştur diyebiliriz. Siyasal İslam’dan gelen partilerle zaten ittifak hiç masada değildi. İYİ Parti de masadan kalktı ve artık CHP direksiyonunda oturan Özel’in önüne çıkacak tabelada “Sağa dönüş yasak!” yazıyor. CHP’nin direksiyonunun pek de sola doğru dönmediğini de düşünürsek ilk yazıdaki açmaz şekil değiştirerek devam ediyor.

Bu yeni açmazdaki en büyük sorunlardan bir tanesi İstanbul başta olmak üzere birkaç kritik yerin İYİ Parti olmadan kazanılamayacağına dair bir inanç yaratılmış durumda. Gerçeklik payı olabilir ama şu anda hepimiz için politikacı skeçleri oynayan bir komedyene dönüşen Mustafa Sarıgül’ün 2014’te herhangi bir ittifak olmadan aldığı %40 oy da orada duruyor. Bunu düşünmesi gereken elbette Özel ve İmamoğlu ikilisi.

Peki İYİ Parti’ye ne olacak? 2023 seçim sürecini siyaset yapmaktan daha çok seçmen davranışlarını belirli korkular ve siyasi olmayan sloganlarla yönlendirmeye çalışarak geçiren İYİ Parti’nin, bu seçimde yerel yönetimlerden tamamen silineceğini öngörmek sürpriz olmaz. Bir taraftan AKP karşıtı olan parti seçmeninin kaderin bir cilvesi olarak “İYİ Parti’ye verdiğim oy boşa gider. Bu yüzden stratejik düşünerek CHP’ye oy vermem gerekir!” diyeceği çok açık.

İttifak açmazından doğrudan çıkmaza doğru…

Diğer taraftan da Zafer Partisi’nin ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin seçim çevresine, sosyal statülere ve seçmen profiline göre İYİ Parti’nin oylarını paylaşacağını öngörebiliriz. 2023 Seçimleri’nde “stratejik oy kampanyasını” yürüten ve bunda da kısmen başarılı olan İYİ Parti’nin o oylarla seçilen vekillerinin AKP’ye geçiyor olması ve bu ittifak kararından sonra da istifaların başlamış olmasını da unutmamak gerek. Tüm seçim çevrelerinde “hür ve müstakil” seçime gireceğiz diye yola çıkıp, tüm seçim çevrelerinde gösterecek iddialı aday bulamamak da var bu yolun sonunda.

İyi Parti aldığı kararla Özel’i ittifak açmazından çıkardı ve bir seçim açmazına soktu. Kendilerini ise doğrudan doğruya çıkmaz bir sokağa soktu. İlk seçiminden son seçimine kadar masa başında yapılan başarılı hamlelerle ve CHP yönetiminin yönlendirmesiyle harekete geçen CHP seçmeniyle buraya gelebilen İYİ Parti finali belki kendisi için “kahramanca” yapıyor ama tarihin sadece “Masadan kalkmakla” hatırlayacağı bir parti olmayı da seçiyor.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.