“Alışveriş yaparken hangi ürünün etiketinde ne gördüğümde endişelenmeliyim?”

FoodLabel2Soru

Son zamanlarda alışveriş yaparken etiket okumanın önemi hakkında pek çok yazı okudum. Fakat hâlâ hangi ürünlerde ne aramam gerektiğini bilmiyorum. Örneğin marketten alışveriş yaparken hangi ürünün etiketinde ne gördüğümde endişelenmeliyim? Ya da ne görmediğimde o ürünü satın almalıyım? Gıdadan kozmetiğe tüm ürün gruplarından işkilleniyorum ve kendime bu konuda bir rehber arıyorum Güneşin Hanımcığım.

Rumuz: Ayıcık

Yanıt

Sevgili Ayıcık,

Etiket okumak bir zanaattir! Günümüzün yeni uzmanlıklarından biridir. Bu konuda eğitimler veriyoruz. Maalesef çok uzun bir liste var. Bu maddelerin sağlığa zararlı olduğu halde neden hala katkı maddesi olarak kullanılmasına izin veriliyor, bunu da anlamak mümkün değil. Anında öldürmediği için herhalde.

Sana bir dizi kaynak tavsiye edeceğim tabii ama, öncelikle en katkısız, en ambalajsız en doğrudan olanı tercih et. Aldığın ürünle arana aracı sokma mümkünse. Şehirde elbette zor ama, imkansız değil. Biraz odaklanmak gerekiyor ve pek çok kişi bunu başarıyor.

İşte sana hap liste, asla tam değil, ama konuya giriş kapılarının yönlerini gösterir liste:

* Ekolojik pazarlardaki ürünler ve insanlarla daha çok temas et, sohbet et, muhabbet et. Asıl kaynak oralarda…

* Açık Radyo’yu dinle, çok haber var.

* Yeşil Gazete’yi takip et, sanırım ediyorsun zaten,

* Buğday Derneği bir türetici rehberi hazırlıyor, yakında çıkacak,

* Yiyemediğini cildine de sürme,

* Evini zehirlerle temizleme, zehirsizev.com u takip et,

* Kemal Özer’in “Yediklerimizin içinde N(E)!var? İsimli bir kitabı var. Al dursun bi köşede…

Aramıza hoşgeldin! (Yoksa hep burada mıydın?)

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR