Alibeyköy Barajı çevresine atılan plastik atıklar hem doğayı hem canlıları tehdit ediyor

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik atıkların Alibeyköy Barajı'nı tehdit ettiği gibi, insanların ve hayvanların sağlığına da pek çok yönden olumsuz etkileri olduğunu kaydetti.

İstanbul’da bulunan Alibeyköy Barajı‘nın çevresindeki birçok noktaya dökülen plastik atıkların, çevredeki kişilerin ihbarı üzerine yapılan incelemelerin ardından geri dönüştürülmek üzere makinede işlenerek parçalanmış plastik atıklar olduğu belirlendi.

Plastik atıkların Sultangazi Habibler A1 Caddesi üzerinde birçok noktaya kaçak olarak dökülmüş olduğu tespit edilirken, bu tür atıkların insan sağlığıyla birlikte, diğer canlılara da zarar verdiği kaydedildi.

Barajı tehdit ediyor

DHA‘da yer alan habere göre, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada atık plastiklerinin bir kısmının yakılarak imha edilmeye çalışıldığını, bu yakılan atıkların da Alibeyköy Barajı’nı tehdit ettiğini kaydetti.

Gündoğdu, plastik kalıntıların daha çok geri dönüşüm tesislerinin plastikleri geri dönüştürme esnasında üretildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

Bu plastiklerin içerisinde çok ciddi farklı kimyasal maddeler bulunuyor. Bu plastikler rüzgarla beraber bulundukları yerden başka bir noktaya taşınabiliyor. Plastiğin döküldüğü yerin yakınlarında bulunan Alibeyköy Barajı’na bu plastiğin taşınma oranı oldukça yüksek. Yetkililer bu plastikler bir an önce bulunduğu yerden kaldırmalı.

Fotoğraf: DHA

‘Besin zannediyorlar’

Balık ve kuşların plastikleri besin zannederek yiyebildiklerini kaydeden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, bu sebeple hayvanların beyin fonksiyonları, üreme ve büyümelerinin etkilendiğini kaydetti:

Bu plastikler suya karıştığı zaman öncelikle besin zincirine katılıyor. Barajda bulunan balıklar bu plastikleri yemek zorunda kalabiliyor. Bu plastiklerin bir kısmının yakıldığı görüyoruz. Bu yakılmalar esnasında çok ciddi ağır metaller çevreye yayılabiliyor. Bu ağır metaller bitki, hayvan ve insan popülasyonlarını çok ciddi etkiliyor. Balıkla bu plastikleri farkında olmadan bünyelerine alıyor. Bu şekilde plastikler balıkların beyin fonksiyonlarını, üreme ve büyümelerini etkiliyor. Yine sadece balıklar için değil kuşlar içinde bu plastikler oldukça tehlikeli. Bazı kuşlar bu plastikleri besin zannederek tüketebiliyor.”

Fotoğraf: DHA

İnsan sağlığına zararları

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, bir milimetreden daha küçük plastiklerin rüzgarla taşınma sırasında insan sağlığına ciddi etkilerinin olduğunu da belirtti:

İnsanlar bu plastiklere solunum yoluyla temas etmesi sonucu akciğerlerinde ciddi sorunlar yaşanabilir. Yine plastiklerin yanmasıyla birlikte ciddi bir hava kirliliğine meydana geliyor. Bu kirliliği soluyan kişilerde dolaşım ve üreme sistemlerinde hasar oluşabiliyor. Bu plastikler hatta zaman zaman insanların beyin fonksiyonlarını dahi etkiliyor.”

Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Birinci ise, bölgeye bu plastik atıkları atan şahısları tespit edemediklerini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR