Dış Köşe

Ali İsmail Korkmaz’ı kim öldürdü? – Özcan Baripoğlu

0

baripoğluDr. Hasan Gülcü, Ali İsmail’e ilk müdahaleyi yapan hekim, Ali İsmail’in ölümünden sorumlu tutuluyor.

Bir internet sitesinde açılan ve Dr. Hasan Gülcü’nün meslekten men edilmesini talep eden imza kampanyasında imza sayısı 50 bini geçmiş.

Dr. Hasan Gülcü, mesleki bir hata yaparak Ali İsmail’in ölümüne sebebiyet vermiş olabilir mi? Dosyadaki veriler pek öyle demiyor.

Dr. Hasan Gülcü’nün kendisine ait olmayan sosyal medya mesajları, muhafazakar kimliği ve Gezi sürecine karşı muhalif yaklaşımı üzerinden, onun mesleğini icra ederken taraflı davrandığına dair kamuoyu algısı yaratılıyor.

Oysa burası çok açık değil, hatta onu iyi tanıyan meslekdaşlarımız böyle bir şeyi teyit etmiyor.

Peki hastanede ne olmuş?

Ali İsmail darp edildiğini söylememiş, doğruyu söyleyememiş yani, başına geleni anlatamamış.

Çok korkmuş çünkü, hangimiz korkmadık ki devletin resmi ve sivil güçleriyle yarattığı dehşetten.

Polisten korkulur bu ülkede, bu doğaldır.

Oysa, hastane farklıdır, farklı olması beklenir, orası biraz da sığınma evidir. Hastalara güven vermesi gereken atmosferin sağlanamamasının sorumlusunu da aramak zorundayız. Ama, zaten hekimin sırtına binen binbir çeşit ilgisiz yükün yanında siyasi iktidarın yaydığı korku ve nefret atmosferini bertaraf etme sorumluluğunu da hekime yüklememek gerekir diye düşünüyorum.

Ali İsmail, “coumadin” kullanıyormuş, yani halk diliyle kanı sulandıran bir ilaç. Acil servise ilk başvurusunda “yüksekten düştüğünü” söylemiş ama “coumadin” kullandığını söylememiş.

Israrla birkaç kez sorduğum “uzman” meslekdaşlarım, coumadin konusunun çok önemli olduğunu, zira coumadin kullanan hastalar için özel tedavi-gözlem protokolu uygulandığını bildirdiler.

Dr. Hasan, Ali İsmail’i muayene ettikten sonra rutin testleri yanında beyin tomografisi de istemiş. Beyin tomografisini o gün nöbetçi olan radyoloji uzmanına da okutmuş. Radyoloji uzmanı tomografinin “normal” olduğunu söylemiş. (Daha sonra aynı tomografi Tıp Fakültesinde değerlendirildiğinde farklı pencerelerde, farklı yöntemlerle bakıldığında kanamanın olduğu izlenmiş). Nöbetçi Radyoloji Uzmanı yazılı ifadesinde tomografiyi normal olarak değerlendirdiğini ve Dr Hasan Gülcü’ye normal olduğunu telefonla bildirdiğini beyan etmiş.

Sanırım Dr. Hasan Gülcü’nün hatası tomografi raporuna güvenerek hastayı Beyin Cerrahisine konsulte ettirmemek.

Dr. Hasan Gülcü nasıl bir hekim?

Çalıştığı acil serviste, mükemmeliyetçi, titiz bir hekim olarak biliniyor.

Acil hekimi olarak, deneyimli, işini iyi yapmaya çalışan, hastanın tüm yakınmaları, tetkikleri, sonuçlarını takip eden gereğinde ilgili uzmanı çağırmaktan çekinmeyen, acil serviste hastaya yapılabilecekleri yapabilen bir hekim, yetersiz olduğunu farkedince yardım isteyebilecek bilinçte. Adli kuvvetlerin etkisiyle tıbbi uygulamasını değiştirebilecek biri değildir, diye tarif ediliyor.

Sayın okuyucu;

Bu yazı bir meslek şovenizmi ruhuyla yazılmamıştır. Bir hekimi aklamak gibi bir gayesi de yoktur.

Bizler Gezi Parkı revirlerinde polis şiddetiyle boğuşurken, Dr. Hasan Gülcü belki de bizleri “faiz lobisinin” ajanları diye suçlamış bile olabilir.

Ama biz, her zaman olduğu gibi gerçeğin tarafında olacağız. Gerçeği, Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu raporu açıklandığında daha net olarak göreceğiz elbette.

Ancak; yaratılan toplumsal algı ile bir hekim linç ediliyor. Adına açılan twitter hesabından kendi ağzından çıkmayan sözler yayılarak nefret objesi haline getiriliyor.

Oysa hasta dosyası, kayıtlar hiç de öyle söylemiyor.

Diğer yandan bu kampanyayı yürütenler, başarılı olmaları halinde bundan en çok yargılanan polislerin yararlanacağını unutuyorlar. Çünkü, Ali İsmail’in ölümü dayaktan değil de hekim kusurundan demek polislerin adam öldürmekten değil sadece yaralamaktan cezalandırılmasını sağlayabilir.

Oysa, görüntüler çok net !

Ali İsmail’i kim öldürmüş olabilir !

Özcan Baripoğlu – www.bursaport.com

 

 

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.