İnsan HaklarıManşetTürkiye

AKPM Kavala’nın derhal serbest bırakılması kararını onayladı

0

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tutuklu iş insanı “Osman Kavala‘nın derhal serbest bırakılması” kararını katılanların 2/3 çoğunluğuyla kabul etti.

AKPM’deki 62 üyenin oy kullandığı oturumda 44 üye karardan yana oy kullanırken 18 üye kararın aksi yönde görüş bildirdi. Kararda Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerine uymakla yükümlü olduğu bir kez daha hatırlatıldı.

Kararla Kavala’nın derhal serbest bırakılması ve hukuk devleti, insan haklarının korunması ve AİHM kararlarının uygulanmasına ilişkin hukuksal çerçeve ve koşulların iyileştirilmesi talep edildi.

AKPM’nin Türkiye heyetinde yer alan 9 AKP’li 2 MHP’li ve 1 İYİ Partili vekil Kavala’nın serbest bırakılması aleyhinde oy kullandı. 2 CHP’li ve 1 YSP’li vekil Kavala’nın serbest bırakılması kararını onayladı. 2 CHP’li ve 1 YSP’li üye oylamaya katılmadı. Oylamaya katılan 6 Azerbaycan parlamentosu üyesi de aleyhte oy kullandı.

Gezi davasında Kavala ve Atalay dahil beş sanığın cezası onandı
Gezi’nin mahkeme heyetinden tek karşı oy: Kanıt yok, dinlemeler hukuksuz
Osman Kavala: Elde kala kala dış güç olarak bir ben kaldım, bir de Soros kaldı

‘İnsan hakları geçmişte mi kaldı?’

Karara temel oluşturan raporu hazırlayan Avusturyalı parlamenter Petra Bayr, oylama öncesi genel kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AİHM kararını yerine getirmemekte ısrar etmesinin sadece Osman Kavala ve Türkiye için değil, aynı zamanda Avrupa Konseyi için trajedi olduğunu söyledi.

Bayr, “Bir şey yapmazsak nasıl bir mesaj göndermiş oluruz? Avrupa’da politik tutuklu olduğunu kabul mü ediyoruz? İnsan hakları geçmişte mi kaldı? Ben Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde kalmasını, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini, bu teşkilatın değerlerine ve kendi anayasasına saygı duymasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar

Kavala ve diğer siyasi mahkumların özgürlüklerinden mahrum bırakılmasıyla ilgili olarak sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında Magnitsky mevzuatının uygulanacağının belirtildiği ve 2024’e kadar Kavala’nın tahliye edilmemesi halinde 2024’ün ilk oturumunda Türkiye delegasyonunun AKPM yetkilerinin elinden alınacağı gibi yaptırımların bulunduğu kararda şu maddeler ön plana çıkıyor:

  • Kavala’nın derhal serbest bırakılması için Türk makamlarıyla en üst düzeyde ilişki kurulacak.
  • Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunmasına yönelik iyileştirmeleri desteklemek için acilen harekete geçilecek.
  • Kavala ve diğer siyasi mahkumların Türkiye’de yasadışı ve keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılmasında polis memuru, savcı, hakim, cezaevi görevlisi ya da başka görevlerle sorumluluğu bulunan herkes şahsen hedef alınarak yaptırım uygulanmak üzere ‘Magnitsky mevzuatı’ veya diğer yasal araçlar uygulamaya sokulacak.
  • Bu temel konu aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki diyaloğun bir parçasıdır. Bu bağlamda AB’yi, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygılı bir toplumda çoğulculuğu teşvik eden çalışmalara öncelik verilmesi doğrultusunda Türkiye’ye mali desteğini belirlerken bu ciddi durumu tam olarak dikkate almaya çağırıyoruz..
  • Osman Kavala’nın 1 Ocak 2024 tarihine kadar cezaevinden tahliye edilmemesi halinde, 2024’ün ilk oturumunda Türkiye delegasyonunun yeterlik belgelerine itiraz etme yetkimizi hatırlatırız.

Kararda dikkat çeken Magnistky mevzuatı ise insan hakkı ihlallerinde bulunan ya da önemli yolsuzluklara karışan yabancı uyruklu kişilere yönelik çeşitli yaptırımlara sahip. AKPM, Magnistky yaptırımı çağrısında bulunsa da kararı uygulama yetkisi üye ve gözlemci ülkelere ait. Üye ve gözlemci devletlerin bu çağrıya olumlu karşılık vermeleri şimdilik beklenmiyor. Ancak AİHM’in çağrıda bulunduğu ülkeler Kavala’nın tahliye kararının uygulanmasını engellemiş olan cezaevi yöneticilerinden yüksek yargıçlara kadar bütün güç sahiplerine ülke sınırları içerisinde kendi mevzuatlarına göre yaptırım uygulama yükümlülüğü altına girecek.

Osman Kavala, Silivri Cezaevi’nde beş yılı doldurdu: Hukuksuzluğa maruz kalan tek kişi değilim

Vaclav Havel Ödülü Kavala’ya verildi, Türkiye tepkili: Yargı kararına saygısızlık

Kavala ve Kabaş kararlarını veren hakim, mahkeme başkanı yapıldı

You may also like

Comments

Comments are closed.