ManşetTürkiye

Kavala ve Kabaş kararlarını veren hakim, mahkeme başkanı yapıldı

0

İş insanı Osman Kavala ve Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına karar veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Furkan Bilgehan Ertem’in İstanbul’dan Bitlis’e gönderilerek, burada “Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı” yapıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Nagehan Yılkın’ın haberine göre; Furkan Bilgehan Ertem’in kamuoyunun yakından takip ettiği davalarda verdiği kararlar eleştiri konusu  olmuştu. Ertem’in hakkında 2 yıl 4 ay hapis cezası verildikten sonra serbest kalan Gazeteci Sedef Kabaş kararlarında imzası bulunuyor. Yine Ertem’in 9 Mart 2020 tarihinde iş insanı Osman Kavala hakkında “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi ve askeri casusluk amacıyla temin etme” suçlamasıyla tutuklama kararı veren hakim olduğu da biliniyor.

Gezi’nin mahkeme heyetinden sadece bir karşı oy çıkmıştı

Tartışmalı kararlarda imzası olan 10. Sulh Ceza Hakimi Furkan Bilgehan Ertem’in İstanbul’dan Bitlis’e gönderilip burada Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görevlendirildiği ortaya çıktı.

HSK Birinci Daire’nin, 12 Ağustos tarihli müstemir yetki kararnamesiyle Ertem’i Bitlis 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görevlendirdiği ortaya çıktı. Kararname, HSK’nin internet sitesinde de yayımlandı.

2018’de avukatlıktan hakimliğe geçen ve 3 yıl 10 aylık meslek kıdemi olan Ertem’in 4 yıllık kıdem şartını taşımamasına karşın Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından sulh ceza hakimi yapılması eleştiri konusu olmuştu.

HSK’nin 21 Aralık’ta aldığı ilke kararına göre hakimlerin İstanbul gibi birinci bölge yargı çevresinde sulh ceza hakimi olmak için 4 yıl aynı bölgede görev yapması gerekiyordu. Ertem ise bu kriteri taşımıyordu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.