Doğa MücadelesiKentManşetYerel

Acıbademliler bir avuç yeşil için nöbette: Bakanın hastanesine otopark için ağaçlar sökülüyor

0

İstanbul Kadıköy‘deki Acıbadem metro istasyonu üzerine, bölgedeki kısıtlı yeşil alanlardan birinde dokuz katlı otopark inşa ediliyor. İnşaatın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ait Medipol Hastanesi‘nin otopark ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldığı iddia ediliyor.

Acıbademliler otoban kenarındaki ağaçlık alanı yok edecek proje için ağaç sökümüne başlanması üzerine günlerdir nöbet tutuyor. İhaleyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiğini belirten vatandaşların önceki gün yaptıkları eylemde, Acıbademliler adına konuşan Aslı Kahraman Eren, şunları söyledi:

“Acıbadem Medipol Hastanesinin yanında, metro hattı üzerindeki ağaçları katledip, zemin kayma tehlikesini göze alarak bu alana otopark inşa etmek başlı başına toplu cinayete sebebiyet vermektir. Bu projenin yapımına izin verildiği durumda Sabiha Gökçen-Kadıköy metro hattını ve E-5 Acıbadem otoyolunu kullananların tehlike altında olacaktır. On senedir Erzincan İliç’te yaşanan vahşete göz yumarak sessiz kalındı. İstanbul’a daha büyüğü gelmeden İstanbul’daki tüm yaşam savunucularını desteğe bekliyoruz. Metro hattı üzerine otopark yapılamaz. İnsan canı yok sayılmaz!”

Bugün de (6 Mart) protestolarını sürdüren vatandaşlar, bir basın açıklaması yaparak otoparka neden karşı çıktıklarını ve ne istediklerini anlattı:

Neden karşı çıkıyoruz?

• Kamu faydası gözetilmeden, karşısındaki özel işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere belediyenin kaynaklarıyla, kamu malına inşa edilmektedir.
• Karayollarının, üzerinde yapılaşma olmaması şartıyla hibe ettiği alan, usulsüz bir şekilde yapılaşmaya açılmaktadır.
• E-5’ten Acıbadem girişine ve Avrasya Tüneli çıkışına inşa edilmek istenen otopark hem Acıbadem caddesinde hem de Avrasya Tüneli’nde trafik yoğunluğuna neden olacaktır.
• Acıbadem metro durağının hemen üzerinde bulunan alan, Acıbadem metro ve çevredeki konutlar için tehlike arz etmektedir.
• Ana artere bağlantı noktasında inşa edilmeye çalışılan otopark, deprem/afet gibi durumlarda hem itfaiye ambulans gibi resmi hem de hususi araçların ulaşımına engel olacak konumda olmakla birlikte, afet durumunda çevre konutların kaçış/bekleme noktası üzerine inşa edilmektedir.
• İnşaat için şimdiye kadar pek çok ağaç tahrip edilmiş veya “taşınmış”tır. Taşınan yetişkin ağaçlar başka bir alana dikilse bile bunların sadece küçük bir bölümünün hayatına devam ettiği bilinmektedir.
• Bu inşaatın gerçekleşmesi, E-5 yanında bulunan aynı yasal statüye sahip tüm alanların usulsüz ve/veya halkın zararına yapılaşmaya açılmasının önünü açacaktır.

Ne istiyoruz?

• Yukarıda bir kısmı bahsedilen usulsüzlükler bir yana, mahalle halkı olarak bizlerin talep ve ihtiyaçlarının belediye tarafından dikkate alınmasını ve inşaat çalışmalarının hemen durdurulmasını istiyoruz.
• Alanın geri dönülmeyecek şekilde mahalle halkının yeşil alan olarak kullanımına bırakılmasını talep ediyoruz.
• E-5 yanında bulunan, aynı statüye sahip tüm alanların benzer şekilde korunmasını istiyoruz.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.