Doğa MücadelesiManşetYerel

Akbelen Ormanı’nı kesmeyi planlayan OGM yetkilileri hakkında suç duyurusu

0

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Milas İkizöy’deki Akbelen ormanlarında maden işletme izni verilmesi hakkında Orman Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcıları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, orman kesimi ile ilgili idari prosedürün devam ettirilmesinin TCK 305 ve 257 maddelerine aykırı olduğu belirtildi.

Ayrıca bu işlemin 2872 Sayılı Çevre Kanunu’na muhalefet ettiği söylendi. Dilekçede Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında kamu davası açılması talep edildi.

‘Pandemi riskini artırıyor’

Davanın gönüllü avukatlığını üstlenen İsmail Hakkı Atal dünya genelinde yürütülen pek çok bilimsel çalışmanın orman ekosistemlerinin tahrip edildiği bölgelerde koronavirüsün insanlara bulaşma riskini yüzde 70 artırdığına dikkat çeker şunları söyledi:

“Bugün artık ormansızlaşmanın bir halk sağlığı sorunu olduğu her zamankinden daha yakıcı biçimde deneyimlemekteyiz. Elimizdeki tüm bilimsel deliller gösteriyor ki Akbelen Ormanı’nın kesilmesi koronavirüs salgınının artmasına yol açarak halk sağlığı sorununa neden olacaktır. Ayrıca, yine bilim insanları yaptıkları çalışmalarla termik santraller gibi sanayi tesislerinden ve maden ocaklarından atmosfere salınan partikül maddelerin, yani tozların üstlerine yapışan virüsü kilometrelerce uzağa taşıyarak hastalığın yaygınlaşmasına neden olduklarını ispatlamışlardır.”

Dava sürüyor

Avukat Atal örnek olarak İtalya’yı gösterdi. İtalya’nın endüstrileşmiş havası kirli kuzeyinde Covid-19 ölüm oranı yüzde 12 iken, İtalya’nın geri kalanında yüzde 4,5 olmuştu.

Atal, bütün bu bilimsel çalışmaların delil olarak sunulduğu ve ormanın YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan bir dava daha olduğunu hatırlattı.

‘Yaparken bize sorulmadı’

KARDOK Derneği Başkanı Hasan Yorulmaz ise, “Tam 40 yıldır termik santrallerin ve kömür madeninin zehirli gazı, tozu yüzünden zaten Milas halkı olarak sağlığımızdan istemeye istemeye feragat ettik. Kimse bize ‘kömürden elektrik mi istersiniz, sağlıklı bir yaşam mı’ diye sormadı bu santralleri, madenleri açarken” dedi.

Bunun üzerine hava kirliliğinin koronavirüsü daha da kötüleştireceğini öğrendiklerini belirten Yorulmaz, “Milas zaten Covid-19’un çok ağır yaşandığı bir yer oldu. Çok sayıda kaybımız var. Bu salgın bizimki gibi orman içi köylerde bir nebze daha az yayılmıştı. Ama şimdi Akbelen Ormanımızı kaybedersek, kömürün tozu ile hastalık hızla İkizköy ve çevre köylerimize de yayılacak. Ne için, kimin faydasına sağlığımızdan oluyoruz, ölüyoruz? Artık yeter. Bu ölümcül kararları alanların kanun önünde hesap vermesini istiyoruz” tepkisini gösterdi.

‘Tatilde yine gelecekleri duyumunu aldık’

İkizköy Çevre Komitesi adına konuşan Nejla Işık ise, “YK Enerji’nin ve Orman İşletmesinin kesim için 15 Temmuz Perşembe günü Akbelen Ormanına kesim için geleceğinin duyumunu aldık. Çok sıkıntılıyız, çok stresliyiz. Bu kadar haykırmamıza rağmen, bu kadar sitem etmemize rağmen, ‘Burası bizim akciğerimiz, kesemezsiniz’ dememize rağmen, halen daha bunların planları yapılıyor” dedi.

Dava sürecinin hala sonuçlanmadığını hatırlatan Işık, “Biz buraya bilirkişinin gelmesini beklerken, bayram tatilini fırsata çevirmeyi planlıyorlar. Kesinlikle köylü olarak yine bunun önünde duracağız. Kesinlikle kestirmeyeceğiz. Artık, ellerinizi Akbelen Ormanı’ndan çekin. Dünyayı, Türkiye’yi talan ettiğiniz yeter. Artık yeter!” diyerek İkizköylülerin duygularını özetledi.

İkizköy Çevre Komitesi geçen ay Akbelen Ormanı’nın kesim kararının iptali ve maden genişletilmesi çalışmasının ÇED’e tabi tutulması için internet üzerinden imza kampanyası başlatmıştı. Kampanyada bugüne kadar 19 bin 175 kişi imza verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.