Doğa MücadelesiManşetYerel

Akbelen Ormanı’nı savunanlar bilirkişi heyetini pankartlarla karşıladı

0

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin incelemesi bugün gerçekleşti.

Ormanlarının YK Enerji tarafından kesilmesini engellemek için  aylardır nöbet tutan İkizköylüler ve onlara destek olmak için alana giden doğaseverler bilirkişi heyetini pankartlarla karşıladı.

Milas-Ören Karayolu kenarında döviz ve pankartlarla bilirkişiyi karşılayan yurttaşlar “Akbelen OrmanınıVermeyeceğiz” sloganı attılar.

Hakim gözlemci avukatların girişini engelledi

Yüzlerce yurttaşın hazır bulunduğu Akbelen Ormanı girişi davacı KARDOK avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal‘ın bir gün önce mahkemenin naip üyesi ile belirledikleri buluşma noktası idi. Ancak, bilirkişi aracı bu noktada durmadan hızla uzaklaştı. Uzun süre davacı avukatları heyete telefonla da ulaşamadı.

Yaklaşık yarım saat sonra davacı avukatları İkizköy Işıkdere mevkiinde heyeti bulup keşfe katılabildi. Hakim uzun süre davacı avukatları dışında kimseyi keşfe dahil etmedi. İtirazların ardından maden alanı içindeki inceleme noktasına Muğla, İzmir ve Adana Barolarından gözlemci avukatlar dahil olabildi.

Davacı KARDOK Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri ve mahkemeye daha önceden davacı tarafın uzman olarak sunduğu kişiler ise maden sahası nizamiyesinde bekletildi.

Nöbet forum eşliğinde sürüyor

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada keşif sırasında bunlar yaşanırken bölge halkının ve doğaseverlerin ise nöbeti sürdürdükleri belirtildi.

Açıklamada “İkizköylüleri desteklemek için Akbelen Ormanı’na gelen yüzlerce kişi ve yöre halkı nöbet alanında forum yapıyor. Akbelen mücadelesinin ve orman-maden-enerji politikalarının tartışıldığı forum sloganlar ve türküler eşliğinde sürüyor” ifadeleri kullanıldı.

Neler yaşandı?

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı.

Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti inceleme tarihi ilk etapta 30 Temmuz olarak belirlenmişti. Ancak İkizköylülerin içerisinde halk sağlığı uzmanı, hidrojeolog, ziraat mühendisi, biyolog, iklim değişikliği uzmanı gibi kişilerin yer aldığı daha geniş bir bilirkişi heyeti talep etmesi üzerine bilirkişi keşfi iptal edildi. Yeni tarih ise 7 Eylül olarak belirlendi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.