Aile hekimliği başladı ambulanslar doktorsuz kaldı

Geçen yılla birlikte başlayan aile hekimliği uygulaması, hastaya ilk müdahalenin yapıldığı acil istasyonlarını boşalttı.

112 acil servis arandığında hastaya gelerek ilk müdahaleyi yapan ekipte yer alan doktorların büyük bir kısmı aile hekimliğini tercih edince, istasyonlar doktorsuz kaldı. İstanbul Tabip Odası, kasım ayında İstanbul’da başlayan aile hekimliği uygulaması sonrasında İstanbul’daki 100’ü aşkın istasyonun sadece dörtte birinde doktor kaldığını açıkladı. Bakanlık bu durumu doğruladı ve ambulanslarda sağlık teknisyenlerinin kullanılmasın savundu.

Yüzde 75’inde doktor yok
Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte, tercih yapma hakkını kullanan 112 acil istasyon hekimlerinin aile hekimi olmak için başvurması yeni bir tartışmayı da başlattı. İstanbul Tabip Odası’nın gündeme getirdiği konuyla ilgili olarak bilgi veren İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, İstanbul genelinde hizmet veren 100’ü aşkın acil hizmet istasyonunun yüzde 75’inde şu anda doktor bulunmadığını söyledi. Bu durumun can kaybına yol açabilecek bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Bozçalı, sorunun aile hekimliği uygulamasıyla birlikte ortaya çıktığını belirtti.

Aile hekimliğindeki maaşların daha cazip olması nedeniyle böyle bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Bozçalı Türkiye’nin birçok ilinde söz konusu durumun geçerli olduğunu söyledi.

Tüm Türkiye’de
Tokat ve Sakarya gibi illerde de benzeri sıkıntıların yaşandığı daha önce dile getirilirken, Ankara’da da acil istasyonlarda bulunan doktor sayısında da ciddi bir azalma olduğu belirtiiliyor. 2010 yılı sonu itibariyle Ankara’da 106 adet 112 acil yardım istasyonu bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise, 112 acil istasyonlarından aile hekimliğine geçişler olduğunu doğruladı. Acil istasyonlardaki doktor sayısında azalma olduğunu da gördüklerini belirten yetkililer, istasyonları acil tıp teknisyenleri (ATT) ve paramedik personelle (acil servislerde çalışan eğitimli teknisyenler) yürütmeyi planladıklarını söylediler.

Tüm dünyada böyle
Yetkililer, bütün dünyada teknisyenlerin yoğun olarak 112’lerde kullanıldığını belirterek, “Biz de böyle yapmak istiyoruz. Ancak aile hekimliğine çok sayıda geçiş olduğu doğrudur” diye konuştu. (Hacer Boyacıoğlu)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR