EkolojiManşet

Paris’te plastik kirliliğine yönelik uluslararası zirve sona erdi

0

Plastik kirliliğine ilişkin uluslararası yasal bağlayıcı bir araç geliştirmek üzere Birleşmiş Milletler’in desteğiyle Fransa‘nın başkentinde toplanan Hükümetlerarası Müzakere Komitesi‘nin (INC) ikinci oturumu cumartesi günü (3 Haziran) sona erdi.

Görüşmelerde, kasım ayında Kenya’nın başkenti Nairobi‘de yapılacak 2024’ün sonuna kadar kesin bir anlaşma imzalamak amacıyla bir sonraki oturum öncesi, dünyada denizel plastik de dahil olmak üzere plastik kirliliğine son vermeye yönelik anlaşma için çalışmalar yapıldı.

Bir hafta süren zirvede, 2024’ün bitiminden önce nihai bir anlaşmaya varılması için Kenya’daki oturum öncesi anlaşmanın ilk taslağını hazırlanması oybirliğiyle kabul edildi.

Karar, 175 ülkeden delegeler tarafından yapılan kapsamlı müzakerelerin ardından geldi.

Müzakereler 2024’te sonuçlanacak

Yıllık plastik üretimi 20 yılda iki kattan fazla artarak 460 milyon tona ulaştı. Uluslararası bağlayıcılığı olan anlaşmalarla gerekli tedbirler alınmadığı sürece plastik kirliliğinin 2060’a kadar üç kat artabileceği öngörülüyor.

Petrol sektörünün hükümetler ve şirketler üzerindeki baskılarına rağmen bir anlaşmaya varılması bu nedenle büyük önem teşkil ediyor.

Kenya’daki görüşmenin ardından Nisan 2024’te Kanada‘da devam edecek olan müzakerelerin, 2024 sonunda Güney Kore‘de sonuçlandırılması bekleniyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.