2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKadınLGBTİ+ManşetTürkiye

Kadından kadına: Afet bölgesinde feminist dayanışma kampanyaları büyüyor

0

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından bölgede kadınların ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması nedeniyle afete karşı feminist dayanışma hareketleri yaygınlaşarak geniş destek buluyor.

Kadın hakları savunucusu birçok topluluk, başta hijyen olmak üzere depremzede kadınların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yardım kampanyaları yürüyor.

Kadın hakları için çalışmalar yapan Ekmek ve Gül topluluğu, başlattığı Kızkardeşlik Köprüsü kampanyası içe afetzede kadınların hayatlarının yeniden kurulmasına destek olmayı amaçlıyor.

Topluluk, kadın ve çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına başta ped, çamaşır ve bebek maması olmak üzere birçok ihtiyaca cevap veren yardımlar ulaştırmayı hedefliyor.

Afetin ilk günlerinde bölgedeki kadın ve LGBTİ+ bireylerin ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması ve ihtiyaçlara erişimde ayrımcılığa uğraması nedeniyle feminist yardım tırı göndereceğini açıklayan Afet için Feminist Dayanışma Grubu, şimdi de Hatay için ihtiyaç malzemeleri toplamaya başladı. Grup, feminist dayanışmanın daha da büyütülmesini hedefliyor.

‣ Afet için Feminist Dayanışma: Mor tır yola çıkıyor

Afet için Feminist Dayanışma, Adıyaman‘da bir kadın çadırı kurulmasını da sağladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında kadınlarla dayanışmak için Adıyaman’da olacağını açıklayan Rosa Kadın Derneği, birçok hijyen ürününün toplanmasının amaçlandığı kadın dayanışması kampanyasına destek çağrısında bulundu.

Kadın Zamanı Derneği, “Kadın Dayanışması Yaşatır” diyerek afetten etkilenen kadınların yaralarını sarmak için 8 Mart’ı Maraş’ta kadınlarla karşılayacağını açıkladı. Hijyen ürünlerinin yanı sıra çocuklar için oyuncak, boya ve boyama kitabı da toplamayı amaçlayan dernek, 4 Mart akşamına kadar yardımları kabul ediyor.

Kadın Dayanışma Vakfı da depremden etkilenen kadınlarla dayanışmak için 8 Mart Kadınlar Günü’nde Samandağ‘da olacağını belirtti. Vakıf, kıyafet ve hijyen ürünleri başta olmak üzere birçok malzemeyi depremzede kadınlara ulaştırmayı amaçlıyor.

Mor Dayanışma topluluğu da deprem bölgesine yardım ulaştırma çalışmaları için gönüllüleri bir araya getiriyor. Tüm gönüllüleri dayanışmaya çağıran topluluk, depremin ilk gününden beri yardım toplayarak afet bölgesindeki kadınlarla dayanışma gösteriyor.

Mor Dayanışma gönüllülerine gözaltı

Öte yandan Mor Dayanışma’dan Pelin Songül Çiçek‘in de aralarında olduğu çok sayıda gönüllü, erzak dağıtımı ve halk toplantısı yapmak için gittikleri Hatay’ın Güzelburç köyünde özel harekatçılar tarafından fiili gözaltına alındı.
Dayanışma platformundan yapılan açıklamada, gönüllülerin tutuldukları okuldan çıkışlarına izin verilmediği kaydedildi.

Mor Dayanışma üyesi kadınlar, 6 Şubat’ta Maraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Hatay’da yıkımın en çok hissedildiği köylerden olan Güzelburç’ta yurttaşlara erzak dağıtmak ve kadınlarla bir araya gelmek için köye gitmişti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren köyde erzak dağıtan kadınları bir süre sonra, Özel Hareket Polisleri durdurdu. Aralarında Mor Dayanışma Merkezi Koordinasyon üyesi Pelin Songül Çiçek’in de aralarında olduğu çok sayıda gönüllü köydeki okula götürüldü ve oradan çıkışlarına izin verilmedi.

‘Silahla tehdit ettiler’

Bianet’ten Evrim Kepenek‘in aktardığına göre, Mor Dayanışma Sözcüsü Cemile Baklacı, “Arkadaşlarımızı polis engelliyor ve özellikle kadınlarla bir araya gelmesini istemiyor. Silahlarını göstererek, tehdit ederek, kadınların telefonlarına el koydular ve yaptıkları çekimleri silmelerini de istediler” dedi.

Baklacı, şunları ekledi:

Biz dayanışma için oradayız ve sürekli bu tarz engellemelerle karşılaşıyoruz. Feministlerin burada olmasını istemiyorlar. Kadınlarla bir araya gelmemizi istemiyorlar. Ne yaparsalar yapsınlar bize engel olamayacaklar, dayanışmamız sürecek. Arkadaşlarımızı bir an önce serbest bırakın.

Depremin olduğu ilk günlerde Hatay Samandağ’a giden Mor Dayanışma üyesi kadınlar, bölgede hemen kadın çadırı kurmuştu. Kadınlara hijyen kiti ve ped dağıtan Mor Dayanışma gönüllüleri, kadınlara destek olmaya devam ediyordu.

You may also like

Comments

Comments are closed.