İnsan HaklarıManşet

Mahkemeden ‘okullarda ücretsiz yemek bir hak değil’ kararı

0
okullarda ücretsiz yemek

“Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” kampanyası kapsamında, Ekmek ve Gül ile Tuzluçayır Kadınları Derneği‘nin Milli Eğitim Bakanlığı‘na (MEB) karşı açtığı dava, Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından kaynakların sınırlılığı ve yasama organının takdir yetkisine dayanarak reddedildi.

Mahkeme, çocuklara okullarda ücretsiz yemek sağlama yükümlülüğünün devlet tarafından taşınmadığına hükmetti ve böylece, çocukların aç bırakılması konusunda MEB’in bir takdir yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Mahkeme, kararını Anayasa, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına dayandırırken, Türkiye‘nin de imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi‘nin ilgili maddelerini görmezden geldi.

Bu sözleşme, devletlerin çocukların yararını her durumda gözetme zorunluluğunu vurguluyor. Ancak mahkeme, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 8. maddesine atıfta bulunarak, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirten ve MEB’in her çocuğun eğitim hakkını garanti altına almakla yükümlü olduğunu açıkça ortaya koyan yasal düzenlemeyi de yok saydı.

Okul yemeği için koalisyon kuruldu: Tüm okullarda bir öğün nitelikli yemek verilmeli
Anaokullarındaki çocuklara tek öğünlük ücretsiz yemek 2026’ya ertelendi
Derin Yoksulluk Ağı çocukların yaşadığı Türkiye gerçeğini gözler önüne serdi

Dava sürecinde karşılaşılan “kaynak yok” gerekçesi, toplumsal mücadelenin önünde bir engel olarak görülüyor. Davacılar, halkın parasının sermayedarlara ve yandaş vakıflara aktarılmasına karşın, çocukların temel ihtiyaçlarının göz ardı edilmesini kabul etmeyerek, okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi yönündeki taleplerini sürdürme kararlılığında.

Davanın reddedilmesine rağmen, ilgili gruplar okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek sağlanması talebini örgütlemeye devam edeceklerini belirtiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.