SporDünyaManşet

ABD’de Blake protestosu büyüyor: Spor camiası ayakta

0
Kadın basketbol oyuncularının tişörtlerindeki yedişer delik Blake'in vurulmasını temsil ediyor. Fotoğraf: BBC

ABD’nin Wisconsin eyaletinde Jacob Blake isimli siyah vatandaşın polis tarafından sırtından yedi kez ateş edilerek vurulmasını protesto eden farklı branşlardan sporcular müsabakaları boykot etti.

NBA oyuncularının Milwaukee Bucks‘ın Orlando Magic‘e karşı oynadığı play off serisinin beşinci maçını boykot etmesinin ardından, NBA yönetimi dünkü play off maçlarının tamamının ertelendiğini açıkladı. Basketbolda başlayan protesto dalgasına kısa sürede diğer branşlardan da destek geldi.

Yedi delikli tişörtlerle çıktılar

Kadın basketbol ligi WNBA‘de de Florida’nın Bradenton kentindeki üç maç ertelendi. Kol kola giren oyuncular, yedi kurşunla vurulan Blake’in adının ve mermi sayılarını temsil eden yedi deliğin yer aldığı tişörtlerle sahaya çıktı.

Beyzbol Ligi ertelendi

ABD Beyzbol ligi MLB’de Milwaukee Brewers ile Cincinnati Reds maça çıkmama kararı aldı. Ardından Seattle Mariners  ve San Diego Padres‘in de boykot kararıyla tarihi gecede Beyzbol Ligi de yakından etkilendi ve maçlar ertelendi. Mariners oyuncusu Dee Gordon, kararın oyuncuların oy birliğiyle alındığını söyledi.

BBC’nin aktardığına göre Brewers tarafından yapılan açıklamada, “Brewers and Reds oyuncuları bu geceki beyzbol maçını oynamama kararı aldı. Topluluğumuz ve milletimiz böylesine bir acı çekerken, gerçekten önemli olan konulara, özellikle ırksal adaletsizliğe ve sistemik baskıya dikkatleri çekmek istedik” denildi.

Futbolda beş maç ertelendi

Futbol ligi MLS‘te ise boykot Atlanta United ile Inter Miami arasındaki maçla başladı. İki takım sahaya çıkmadı.

Devamında FC Dallas – Colorado Rapids, San Jose – Portland, LAFC – Real Salt Lake ve LA Galaxy – Seattle Sounders maçları da oyuncuların sahaya çıkmak istememesi nedeniyle askıya alındı.

Tenis federasyonu: Irksal eşitsizliğe karşı bir duruş

ABD’deki spor organizasyonlarından arka arkaya boykot kararları gelirken  tenis tenis oyuncularından da destek geldi.  ABD Açık’ta yarı finale hazırlanan Naomi Osaka, bugünkü WTA maçından çekildiğini duyurdu.

ABD Tenis Federasyonu, Perşembe ve Cuma günleri oynanması gereken ATP ve WTA müsabakalarını durdurduğunu açıkladı. Federasyon açıklamasında ayrıca, tenisin toplu olarak ırksal eşitsizlik ve sosyal adaletsizliğe karşı bir duruş sergilediği cümleleri de yer aldı.

Vuran polisin ismi açıklandı

Öte yandan, Blake’in yaşadığı polis şiddetinin ardından başlayan protestolarda da birçok gelişme yaşandı. Wisconsin Başsavcısı Josh Kaul, Blake’i aracına binerken sırtından vuran polis memurunun isminin Rusten Sheskey olduğunu açıkladı. Sheskey’in yedi yıldır Kenosha polis departmanında çalıştığı belirtildi.

DW’nin aktardığına göre başsavcı, Jacob Blake’in öldürüldüğü aracın şoför koltuğunda bir bıçak bulunduğunu söyledi. Avukatı ise bıçak bulunduğu iddiasını yalanlayarak  Blake’in polise bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Fotoğraf: Scott Heins/ Gothamist

İki kişiyi öldüren 17 yaşındaki K.R. tutuklandı

Blake’in vurulmasının ardından Kenosha’da protesto sırasında üç kişiyi vuran ve ikisinin ölümüne sebep olan kişi de gözaltına alındı. Vurma olayının yaşanmasından sonra saldırgan, polis tarafından durdurulmadan olay yerinden uzaklaşmıştı.

ABD’li yetkililer, 17 yaşındaki K.R. olduğu tespit edilen bu kişinin tutuklandığını açıkladı. Wisconsin Vali Yardımcısı Mandela Barnes, MSNBC yayınında yaptığı açıklamada, K.R.’yi “kanunları kendi eline almak isteyen ve masum protestoculara kurşun yağdıran” bir milis mensubu olarak tanımladı.

Neler yaşandı?

29 yaşındaki Jacob Blake’in vurulma anına ait görüntüler Pazar günü yayınlandı. Sosyal medyada hızlı bir şekilde yayınlanan videoda polisin Blake’i arabasına binmeye çalışırken çekiştirdiği ve arkasından yedi el ateş ettiği görüntüleniyordu.

Komşuları, bu sırada Blake’in üç çocuğunun da arabada olduğunu açıkladı. Ailesi ve avukatları, kurşunlardan dördünün Blake’e isabet ettiğini ve felç geçiren Blake’in yeniden yürümesinin “mucize” olacağını açıkladı.

Başlayan gösterilerin ardından eyalette olağanüstü hal ilan ve sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Wisconsin Valisi Tony Evers kente daha fazla Ulusal Muhafız yollayacağını açıkladı.

17 yaşındaki saldırganın iki kişiyi öldürmesinin üzerine Wisconsin Valisi Tony Evers, Ulusal Muhafız birliğinden 500 askerin daha Kenosha’ya konuşlandırılması için yetki verdi. Kentteki gösteriler sokağa çıkma yasağına rağmen dördüncü gününde de devam ediyor.

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.