Dünyaİklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

AB karbon piyasasında uzlaşı sağlandı

0

Avrupa Birliği ülkeleri, uzun görüşmelerin ardından karbon emisyon piyasasını düzenleme konusunda uzlaşmaya vardı. Buna göre AB, bedava karbon salımı hakkını kaldıracak. Değişikliklerden olumsuz etkilenecek kesimler için de ayrıca fon kurulacak.

AB dönem başkanlığı görevini yürüten Çekya Çevre Bakanı Marian Jurecka konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Anlaşma ekonominin ana sektörlerindeki iklim hedeflerine ulaşmamızı ve küresel ısınmayla ilgili alınacak tedbirlerden zarar görecek vatandaşlar ile mikro işletmelerin iklim geçişinde etkin bir şekilde desteklenmesini sağlayacak” dedi.

Santraller emisyon izni satın almak zorunda

AB üyesi ülkeler, birliğin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalara katkıda bulunmak amacıyla, 2030‘a kadar net sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 55 oranında azaltmayı hedefliyor.

Yapılacak değişikliklerle, birlik içinde bulunan 10 bin enerji santrali çevreyi kirlettiklerinde karbondioksit emisyon izni satın almak zorunda olacak.

‣AB, 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 45’e yükseltiyor

2030 yılına kadar %62 oranında azaltma hedefi

Avrupa Konseyi, müzakerecilerin Avrupa ‘Emisyon Ticaret Sisteminin’ kapsadığı sektörlerdeki karbondioksit emisyon oranlarını 2030 yılına kadar %62 oranında azaltmaya yönelik genel hedefi yükseltme konusunda anlaştığını duyurdu.

Müzakereler sonucunda yapılan ortak açıklamada, “İki yıllık toplam emisyon tavanının sırasıyla 90 ve 27 milyon metreküp olarak yeniden belirlenmesine ve üst sınırın yıllık olarak azaltılma oranının 2024’ten 2027’ye yılda yüzde 4.3 ve 2028’den 2030’a yüzde 4.4 oranında artırmaya karar verildiği” belirtildi.

‣Karbon vergisinin abecesi: AB kapısında nelerle karşılaşacağız, topluma nasıl anlatmalı?

Sosyal iklim fonu gündemde

Ayrıca hane halklarını, mikro işletmeleri ve değişiklikten olumsuz etkilenecek diğer kesimleri, emisyon ticaret sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından oluşacak fiyat hareketlerinden korumak için Sosyal İklim Fonu’nun kurulacağı da belirtildi.

Paketin yürürlüğe girmesi için AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından resmen onaylanması ve AB Resmi Gazetesi‘nde yayımlanması gerekiyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.