“Vejetaryenim, vitamin takviyesi almalı mıyım?”

vegan sepetSoru 1

Sevgili Güneşin,

Soframızı hayvanları yememek kararı üzerine kurunca sofradakilere daha da dikkat etmek gerekiyor. Eskiden o kadar dikkat etmezdim yediklerimin vitamin değerlerine. Bu değerlere göre tabağımı az çok şekillendiriyorum. Ancak bazı vitamin var ki eksikliğinden muzdarip oluyorum. Şu B1, B6 ve B12 vitaminlerini nasıl alacağız yok mudur bitkisel kaynaklar? Derdime derman ol n’olur.

Fasulyeden Nimet.

Yanıt 1

Selamlar,

Bu konu gerçekten de vejetaryenliğe geçiş yapan pek çok kişi için ciddi bir sorun. Sanırım vejetaryenlikle ilgili yapılmış araştırmalın pek çoğunun konusu da B grubu vitaminlerdir.

Bu vitaminler zaten vejetaryenlerin baş belasıdır. Et yedikleri için vicdan azabı çekenlerin de en güzel gerekçesidir. Neredeyse bütün sorunlar bu vitaminlerin başının altından çıkar! Sinir sistemi bozuklukları, kas-iskelet sistemine ilişkin sorunlar, saç dökülmesi, hafıza kaybı, yaşlanma… İnsanoğlunun an itibariyle en nefret ettiği sağlık problemleri…

Bir kere şunu söyleyelim B12yi ayrı bir başlığa atarsak, bütün B vitaminlerini et dışı ürünlerden almak mümkün. Tam tahıllar ve yeşil sebzelerle. Buradaki kilit nokta etin çok konsantre bir gıda olmasında saklı. Beslenmeye vakit ayıramayacak bir insansan et en kestirme beslenme. Garantili her türlü vitamin, mineral, proteini, yağı alırsın. O kadar otu ben de yesem ben de alırım zaten!

Nitekim alıyorum. Çiğ yeşil sebze, hatta sebze suyu, çimlendirilmiş buğday hatta buğday çimi suyu; buğday ruşeymi ve tam tahıllardan yapılmış harika lezzetlerle B vitamini sorunu çözülebilir. Yeter ki dengeli bir biçimde beslenilsin.

Gelelim B12’ye.

B12 vücutta depolanan bir vitamin. Çok eser miktarda bulunması yetiyor. Ancak depolarda tükenmeye başladığında sinir hücrelerinin kılıfları aşınmaya başlıyor, hücre bölünmesi işlevi zayıflıyor ve motor sistemimiz, hücre yenilenmesi gibi konularda vücudumuz teklemeye başlıyor.

Fakat bazı bünyelerde B12 ağızdan alındığı halde midedeki bir enzimin eksikliğinden ötürü emilemiyor. Yani kilolarca et yiyen biri de B12 eksikliği çekebilir eğer midedeki enzimi yoksa. Bu enzim bazı etmenlerle birden bire yok olabiliyor. Bu durumda da B12 yi almanın tek bir yolu var, o da dışarıdan takviye ile.

Vejetaryenliğe başlama yaşı ile B12 eksikliğine toleransın doğru orantılı olduğunu iddia eden bilimsel bir araştırmaya da rastlamıştım. Yani küçük yaşta vejetaryen olan bir kişinin B12 eksikliğine toleransı daha yüksek oluyormuş.

Eğer vegan değil isen, süt ürünleri ve yumurta derdimize deva oluyor. Kaldı ki aslında B12 de az miktarlarda tahıllarda bulunmakta. Bir kaynaktan aloe verada B12 olduğunu okumuştum.

Başta da dediğim gibi beslenme işi ciddiye alındığında pek çok çare bulmak mümkün. Bir vejetaryen çantasında çok çeşitli gıdaları her daim taşıyan biridir genelde. Elmalar, kuru meyveler, kuru yemişler, tam ekmek dilimleri, peksimetler…. Afiyet olsun!

 

Soru 2

Merhaba Güneşin,

Hayvanlara olan saygımdan dolayı 1,5 yıldır et yemiyorum. Yemekleri dışarıda yediğim ve vejetaryen lokantası bulamadığım için, çok çeşitli beslendiğimi de söyleyemeyeceğim. Bir arkadaşım, hemen farkedilmese de zamanla bedende vitamin eksikliği oluşabileceğini söyleyerek beni korkuttu. Vitamin takviyesi almam iyi olur mu sence?

Teşekkürler,

Serhat

Yanıt 2

Selam Serhat,

Bence hap şeklinde vitamin alma. En kolay vitamin alma yolu meyve yemektir. Meyveden daha iyi bir hazır gıda bilmiyorum. Dalında olgunlaşan, pişirilen, bol vitaminli, şekerli, kokulu ve tatlı harika bir besin. Mevsiminde olsun, ekolojik olsun, bence yeter.

Afiyet olsun.

Güneşin

 

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

 

 

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR