Memura referandumda verilen geri alınıyor

12 Eylül 2010’da referanduma giden paketin en önemli maddelerinden biri de memurlara toplu sözleşme hakkı getirecek maddeydi. Memurun zam oranını Hakem Heyeti belirleyecekti. Hükümet bağımsız hakem heyetini kabul etmedi.

Vatan Gazetesi’nin haberine göre memurların toplu sözleşme hakkını kullanabilmeleri için gereken yasayla ilgili zaman daralırken, memurların toplu sözleşme süreci Hükümetin “samimiyetine” kilitlendi. Anayasa değişikliğiyle memurlara “toplu sözleşme hakkı” getiren Hükümet, bu hakkın kullanılabilmesi için kritik önemdeki “hakem heyeti”nin bağımsız olmasını kabul etmiyor. Memur konfederasyonları, kararları bağlayıcı olacak olan Hakem Heyeti’nin, hükümet temsilcilerinden oluşmamasını, bağımsız bir heyet oluşturulmasını istedi. Aksi halde toplu sözleşme sürecinin hiçbir anlamı olmayacağını, görüşmelerin ardından yine Hükümet ne derse o olacağını savundu ve ‘Madem böyle olacaktı biz niye referanduma evet dedik” diye serzenişte bulundu.

Önceki günkü toplantıda Memur Sen, bağımsız Hakem Heyeti oluşturulması için, memur konfederasyonlarından 4, kamu bürokrasisinden 4 ve tarafsız 3 olmak üzere Hakem Kurulu’nun 11 üyeden oluşmasını istedi. Üniversitelerin İdare Hukuku ve İş Hukuku alanlarında çalışan akedemisyenler ile yargı temsilcilerinden bir adayın da yer alacağı bir yapı önerdi. Diğer konfederasyonlar da bağımsız “hakem heyeti” konusunda ısrar ettiler.

Kamu Sen, Hakem Heyetinin tamamen bağımsız olması, kurulda her iki taraftan da hiç üye olmaması, kamu ve memur taraflarının kurula sadece danışmanlık yapmasını önerdi. Hükümet ise kamu kesimi 5, memur konfederasyonlarından 4 olmak üzere 9 kişiden oluşması, kurula da ya Çalışma Bakanı’nın ya da Bakanlar Kurulu’nca seçilecek bir üyenin başkanlık yapmasını istiyor. Ancak Hükümet “kararı verici” konumundan vazgeçmek istemedi. 2012 yılı memur maaş ve haklarını belirleyecek “toplu sözleşme” sürecinin bir an önce başlayabilmesi için sözkonusu yasanın Meclis’e gönderilmesi ve yasalaşarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu amaçla Çalışma Bakanı Faruk Çelik başkanlığında önceki gün kamu sendikaları konfederasyonları heyetleriyle yapılan toplantıdan sonuç çıkmadı. Toplantıya Cuma günü devam edilmesi kararlaştırıldı. Hakem Kurulu’nun şekli de aynı toplantıya bırakıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Ekoloji örgütleri: Termik santrallerin kapanışı işçiler için son değil, başlangıç olmalı

27 ekoloji örgütü Yatağan Termik Santrali'ndeki toplu işten çıkarmalara karşı yaptığı ortak açıklamada, iklim krizinin yükünün işçinin sırtına yüklenmemesi gerektiğine vurgu yaptı; adil geçiş istedi.

Fernas Madencilik işçileri Ankara’ya yürüyor

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile Koç Holding ortaklığındaki Fernas Madencilik'te sendika üyeliği nedeniyle kovulan işçiler Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı.

EN ÇOK OKUNANLAR