EmekManşetTürkiye

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: Çaykur işçisi bir kez daha hüsrana uğradı

0

Çaykur işçilerinin örgütlü olduğu Hak-İş‘e bağlı Özgıda-İş Sendikası‘nın işveren ile satış sözleşmesini imzalamasının ardından DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Aslan açıklamasında, “Dokuz aydır süren sözleşme görüşmeleri süresince bir kez bile sözleşmede gelinen süreçle ilgili Çaykur işçilerine bilgi vermeyen sendika yöneticileri, Çaykur işçilerine sormadan, danışmadan görüş ve önerilerini almadan sözleşme imzaladılar” ifadelerini kullandı.

‘İşçiler, beş senedir aynı süreci yaşıyor’

Çaykur işçilerinin beş senedir aynı süreci yaşamak zorunda bırakıldıklarını kaydeden Seyit Aslan, imzalanan sözleşmede işçilerin kazanımı olmadığı gibi kayıplarının da söz konusu olduğunu ifade etti:

Yükselen enflasyon, artan vergi dilimleri, raflardaki fahiş fiyatlar kamu çerçevesi protokolünde belirlenen ücret artışlarını alıp götürmüştür. İşçiler bir defa daha açlık ve yoksullukla baş başa bırakılmışlardır. Salgın ve doğal afetlerin arkasına saklanarak, salgını ve afetleri gerekçe göstererek hiçbir kazanımı olmayan sözleşmeyi Çaykur işçilerine nasıl anlatacaksınız merak ediyoruz.”

‘Çaykur işçisi bir kez daha hüsrana uğradı’

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı, Çaykur işçisinin diğer kamu kurumlarında çalışan işçilerin yarısı kadar ücret aldığını kaydederken, bu kurumda çalışan işçilerin üvey evlat muamelesi gördüğünü de ekledi:

Sadece ücret olarak değil sosyal yardımlar ve çalışma koşuları açısından diğer kamu işletmeleriyle eşitlik yok. Çaykur işçisi bir kez daha hüsrana uğramıştır. İmzalanan Toplu İş Sözleşmesi değil, Çaykur işçisinin yoksulluk, açlık ve sefalet belgesidir. Son üç yılda Çaykuru 2 milyar TL üzerinde zarar ettirenlerle, Çaykur işçisini sefalet ve açlık ücretine mahkum edenler aynı anlayıştaydılar. Buradan Özgıda-İş Sendikası yöneticilerine sesleniyoruz, iyi bir sözleşme imzaladığınız düşünüyorsanız hodri meydan. Yapılan sözleşmeyi işçilerin onayına sunun bakalım işçiler ne diyecek.”

‘Sendikamızın kapıları Çaykur işçilerine sonuna kadar açık’

Öz Gıda-İş Sendikası’nın genel müdürlük ve fabrika müdürleri nezdinde iş yerlerinde yapılan toplantılar, baskılarla zorla üye kazandığını dile getiren Aslan, Çaykur işçilerinin haklarını istedikleri ve mücadele ederek bu hakları alacaklarını da belirtti:

Sendika olarak çağrıldığımız her yere gideceğiz. Buna Çaykur fabrikaları dahildir. İşçileri serbest örgütlenme ve sendika seçme hakkına karşı yapılacak baskılara karşı meşru haklarımızı, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaktan geri durmayacağız. Çaykur işçisine kadro talebimizi istemeye devam edeceğiz ve işçilerin gücüyle alacağız. Çaykur işçisi diğer kurumlardaki emsal işçiler kadar ücret alacak bunu isteyeceğiz ve işçilerin gücüyle alacağız.

Çaykur işçisinin sosyal haklarını istiyoruz ve mücadele ederek alacağız. Çaykur işçilerine bir kez daha sesleniyoruz. On yıldır sizleri oyalayan bu sendikal anlayıştan kurtulma zamanı gelmiştir. Sendikamızın kapıları Çaykur işçilerine sonuna kadar açıktır.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.