Çiftçinin günlüğü Ağustos ayı \ Fuat Bilici

Geride bıraktığımız Ağustos ayında biz çiftçilerin alınterinin karşılığını aldığı ve yazın son ayı olarak en sevilen aylardan biridir.

 

Buğdayların biçilmesinden sonra samanlar uzun kış günlerinde büyükbaş hayvanların beslenmesinde kullanılmak üzere samanlık ve damlara koyuldu.

 

Mevsimin ürünleri olan karpuz, kavun, domates, biberler toplanıyor. Bu yıl havaların yağışlı geçmesi sebebiyle meyva ve sebzelerin soframıza gelmesi 20-25 günlük bir gecikmeyle gelmesi, fiyatları biraz yükseltmiş olsada sofralarımızda yerlerini aldılar.

 

Köyümüzde bu yıl sulama tarımı birkaç ürün ile sınırlı kaldı. Domates ve biber ekilmezken, az miktarda çeltik ekildi. Çoğu tarlada silajlık mısır ekimi rekor düzeye ulaştı. Geçen yıl 10 ağustos tarihinde silaj yapımı başlasada, bu yıl mevsim ve yağışlardan dolayı mısırların biçimi eylülün 20 sinden sonraya kaldı.

 

Buğdaydan sonra köy merasında ekilen 2. ürün olan ayçiçekleri (treğeze) biçilmeye ay sonundan sonra, eylülün ikinci yarısında biçilmeye başlanacak. Ayçiçeği Biga da belli yerler satın alıyor ve  fiyatın 1,40-1,50 TL seviyesine çıkması bekleniyor. Biga da Ayçiçeği Yağlı Tohumlar, Sinekçi den Hasan Beypazarlı, Şirinköy den Tevfik Gençoğlu, Nejdet Çetin satın alıyor.

 

Salçalık biberlerin toplanmaya başlamasıyla köyde kış hazırlıkları iyice hızlandı. Biber ve domatesten salçalar yapılarak kavanozlardaki yerini aldılar.

 

Çeltik rekoltesi bu yıl beklenenin üzerinde gerçekleşiyor. Baldo dönümüne 700-800 Kg aralığında veriyor.

 

Birazda fiyatlardan bahsedelim isterseniz (Kg);

 

 

Buğday : 0,55-0,60 TL

Ayçiçeği: 1,10-1,20 TL

Tarladan Salçalık domates (rampa fiyatı) : 0,15-0,16 TL.

Sofralık domates: 0,25-0,30 TL

Karpuz : 0,27-0,30 TL

Kavun : 0,50-0,70 TL

Silajlık mısır: 0,12-0,13 TL

Silajlık mısır (eve teslim silaj): 0,14-0,15 TL

Çeltik satış Fiyatı-Ton (Baldo): 1.250-1.300 TL

Çeltik satış Fiyatı-Ton(Osmancık): 1.000-1.100 TL

 

Sağlıcakla Kalın.

Çiftçinin günlüğü Ağustos ayı \ Fuat Bilici

 

Fuat BİLİCİ

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Balık ekmek yemekle olmaz, Marmara’nın suyunu için!-Mehveş Evin

Ne yazık ki müsilaj felaketini balık yemek, denize girmek, denizin yüzeyini temiz görmeye indirgemek, bu büyük ekolojik krizi durdurmanın önündeki en büyük engel.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji – Bülent Şık

Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.

Örgütlü sessizlik – Arat Dink

Zeki Tekiner, dört ay önce başka bir silahlı saldırıdan şans eseri ölümcül bir yara almadan kurtulmuştu. Vali’yi olayın siyasi boyutu olduğuna ikna edememişlerdi. Dostları Nevşehir’den bir süre uzaklaşmasını istediler. O, “Bana Nevşehirliden zarar gelmez” dedi, kaldı. Su, tanıdık akıyor, değil mi?

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinde kömürlü termik santrallerin etkisi incelenmeli- Pelin Cengiz

İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?

Marmara’nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı – Bülent Şık

Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR