Grönland polisi Sea Shepherd‘ı kuran ve Greenpeace’in kurucu ortağı olan Watson’ın, John Paul DeJoria gemisiyle Nuuk’a vardıktan sonra tutuklandığını bildirdi. Watson’ın kendisi hakkında kırmızı bülten çıkaran Japonya’ya iade edilip edilmeyeceğine çıkarılacağı mahkeme karar verecek.
Tokyo, Watson’ı Atlas Okyanusu‘ndaki operasyonları sırasında balina avcılarının hayatlarını tehlikeye atmakla suçluyor.
Kaptan Paul Watson Vakfı (CPWF) tutuklamanın Japonya’nın yeni inşa edilen, ülkenin “küçülen bir endüstriyi” canlandıracağını umduğu devasa balina avı ana gemisi Kagrei Maru‘yu durdurma görevi sırasında gerçekleştiğini açıkladı.
CPWF, tutuklamanın “Watson’ın Antarktika bölgesindeki balina avcılığına karşı daha önce yaptığı müdahaleler” nedeniyle çıkarılan “sözde kırmızı bültenle” ilgili olduğunu belirtti; “Vakfın avukatlarının kırmızı bültenin geri çekildiğini bildirmesi nedeniyle bu gelişme sürpriz olarak değerlendirildi” dedi.
Danimarka hükümetine ise Kaptan Watson’ın serbest bırakılması ve “siyasi amaçlı bu talebi dikkate almaması” çağrısı yapıldı.
Vakıf iki gün önceki paylaşımında, vakfın amiral gemisi M/Y John Paul DeJoria‘nın, 13 farklı ülkeden 25 kişilik mürettabatıyla 12 Temmuz’da İrlanda-Dublin’den ayrılarak Japonya’ya doğru yola çıktığını duyurmuştu.
A first campaign update, from the Arctic circle!
The Captain Paul Watson Foundation’s flagship, the M/Y John Paul DeJoria, left Dublin, Ireland on July 12th, bound for Japan via the Northwest passage for #OpKangeiMaru. The mission: to reach the Pacific ocean in the shortest… pic.twitter.com/KH7zenRS0q
— Captain Paul Watson Foundation 🐋🏴☠️ (@CaptPaulWatson) July 20, 2024
Watson, Whale Wars adlı reality şovda rol almıştı ve balina gemileriyle denizde karşı karşıya gelme gibi doğrudan eylem taktikleriyle dikkat çekiyordu.
9.300 tonluk dev katliam gemisi
Mayıs ayında Japonya’dan yola çıkan 9.300 tonluk balina avcısı Kangei Maru, daha küçük gemiler tarafından yakalanan balinaları kesip işliyor. 70 tonluk yüzgeçli balinaları çekebilen bir kızakla donatılan gemi, aynı anda 600 tona kadar et depolayabiliyor ve bu sayede uzun süreler denizde kalabiliyor. Kangei maru, 70 yılı aşkın süredir Japonya’nın kendi türündeki ilk yeni gemisi.
Geminin 13 bin kilometrelik menzili, Japonya’nın Güney Okyanusu’ndaki tartışmalı “bilimsel” avlanmayı bırakıp kendi kıyı şeridinde ticari balina avcılığına başlamasından beş yıl sonra, bu kez kendi kıyılarından uzakta bu hayvanları katletmeye hazırlandığı şüphelerini artırıyor.

Geminin sahibi Kyodo Senpaku ise bu şüpheleri dile getirenlere itiraz etti. Şirket sözcüsü Konomu Kubo, “IWC’den [Uluslararası Balina Komisyonu] ayrıldık ve bu nedenle bu opsiyon şu anda değerlendirme aşamasında değil. Hükümet, Güney Okyanusu balina avcılığının planlarında olduğunu belirtmedi ve bizim misyonumuz, en azından önümüzdeki 30 yıl boyunca yeni gemiyi kullanarak ticari kıyı balina avcılığı yapmak.”
Aktivistler, 2019 öncesinde Japonya’nın Antarktika ve Kuzey Pasifik‘te “bilimsel” amaçlarla balina avladığı dönemde, Kangei Maru’nun selefi olan Nisshin Maru‘yu hedef almıştı.

Balina avcılığı üç ülkede sürdürülüyor
Ticari balina avcılığı 1986 Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu moratoryumu kapsamında yasaklandı. Ancak yasal bir boşluktan yararlanan Japonya, “bilimsel araştırma” olduğunu iddia ettiği balina avlarına devam ediyor.
Japon yöneticileri bu “endüstrinin” kültürleri ile tarihlerinin önemli bir parçası olduğunu ve gıda güvenliği sağladığını savunuyor.
Aynı şekilde Norveç ve İzlanda‘da da ticari balina avcılığı halen sürdürülüyor.