DEM Parti’den güvenlik gerekçesiyle ağaç katliamına tepki: İki Türkiye mi var?

DEM Parti Ekoloji Komisyonu üyeleri, bugün Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Şırnak’ta ve diğer şehirlerdeki giderek artan ağaç katliamlarına tepki gösterdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi Ekoloji Komisyonu üyeleri, Şırnak’ta ve diğer şehirlerdeki ağaç kesimlerine karşı Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

DEM Parti Ekoloji komisyonu eş sözcüsü İbrahim Akın ve Şırnak milletvekili Nevroz Uysal Aslan’ın okuduğu açıklamada hem Şırnak’ta hem de Türkiye’nin diğer illerinde yaşanan ağaç katliamlarının özellikle AKP döneminde giderek daha fazla yaşandığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl ormansızlaşmanın önüne çıkan birçok karara imza attı. Bu kararlar sonucunda 6 milyon hektar alan orman statüsünden çıkarıldı.

Şırnak’taki ağaçlar bir bir kesiliyor: Bu orman varlığı yönetimi değil, sömürüdür!

Özel güvenlik bölgeleriyle kesimlerin önünü açılıyor

Şırnak’ta giderek yaygınlaşan “özel güvenlik bölgesi” ilanlarının orman ve doğa talanının önünü açtığını belirten Aslan, bölgede gerçekleştirilen ağaç kesimlerinin fotoğraflarını gösterdi. Gösterilen fotoğraflardaki ağaçların tamamının özel güvenlik bölgelerinde askerlerin gözetiminde kesildiği belirtildi.

Bölgedeki köylülerin ağaçları kesmeye zorlandığını bildiren Aslan, “Şırnak’ta bu suçu işleyenlere herhangi bir ceza veriliyor mu? Hayır, aksine askerler bu suçu işleyenleri teşvik ediyor. Bu kişilere para veriliyor, yapmak istemeyenler de zorlanıyor” dedi.

Şırnak’ta neler oluyor?: ‘Orman kıyımında güvenlik bahane, asıl amaç rant ve bölgeyi madenciliğe açmak’

Yangınlara geç müdahale edilmesine tepki gösterildi

Mezopotamya Ajansı kaynaklarına göre DEM Parti temsilcileri, 15 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır ve Mardin yangınlarında yaşanan ayrımcılıklara dikkat çekti.

Yangınlara geç müdahale edilmesine tepki gösteren Akın, “Bu mesele Şırnak’ta yaşanan basit bir orman yangını, orman talanı değildir, bütün ülkemizle ilgilidir. Bu ayrımcılık, bu savaş ve talan politikalarının durdurulması lazım” diyerek bunun Şırnak’ta 1990’lardan beri köylerin boşaltılması ve bölgenin ormansızlaştırılması politikasının bir uzantısı olduğunu ifade etti.

Aslan ise orman yangınları ile Kürtler’e yönelik inkar ve asimilasyon politikaları arasındaki ilişkiye dikkat çekerek “Bu politika sadece insanların diline, kimliğine ve kültürüne yönelik değildir. O coğrafyanın canlısına, toprağına, havasına, suyuna, ağacına kadar ciddi bir asimilasyon ve ekokırım gerçekleştirildi” dedi.

15 kişinin öldüğü Diyarbakır ve Mardin’deki yangın alanı, afet bölgesi ilan edildi
Ekoloji örgütleri Diyarbakır’daki yangının toplumsal ve ekolojik sonuçlarını inceledi

Ekokırımla mücadeleye devam edilecek

Yaşanan ekolojik yıkımı gizleyenler tepki gösteren Aslan, “Eğer Türkiye’de bir hukuk varsa -ki uygulanan hukukun da eşit ve adil bir hukuk olmadığını biliyoruz- Şırnak’ta uygulanan ikili hukuk hangi hukuka denk geliyor? Türkiye’de uygulanan hukuk mu, yoksa görünür de açık fiiliyatta gizli olan ve sömürge hukuku olarak ifade ettiğimiz hukuk mu uygulanıyor? Şırnak’ta orman yangınlarından ve ağaçların kesilmesinden kim nasıl sorumludur?” diye sordu.

Yapılan suç duyurularına rağmen doğa talanının cezasız kalmasına tepki gösteren Aslan, herkesi ekokırıma karşı ses çıkarmaya davet etti.

Aslan son olarak bugün Meclis’te görüşülecek Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik teklife atıfta bulunarak “Günlerdir insanların dediği gibi hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük demeye, ekokırıma hayır demeye devam edeceğiz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR