[İklim Krizi] Pakistan’da sıcaklıklar 52 dereceyi aştı

Pakistan’ın Sindh eyaletinde sıcaklıklar 52 dereceyi aşarak yaz mevsiminin en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu aşırı sıcaklıklara katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Pakistan’ın güneyindeki Sindh eyaletinde sıcaklıklar 52 dereceyi aşarak yaz mevsiminin en yüksek seviyesine ulaştı. Mohenjo Daro kasabasında sıcaklık 52,2 dereceye kadar çıktı. Pakistan Meteoroloji Departmanı yetkilisi Shahid Abbas, bu sıcaklıkların ülkenin rekor seviyelerine yaklaştığını belirtti.

Son bir ayda Asya genelinde yaşanan aşırı sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleştiği bildirildi. Uluslararası bilim insanları, bu durumun iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

‣ [İklim Krizi] Avrupa’da bu yaz yine sıcak rekorları kırılacak
Asya’da El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları kırılıyor
Afganistan ve Pakistan’da meydana gelen sel ve yıldırımlar onlarca can aldı

Reuters’in aktardığına göre Pakistanlılar, sıcak dalgalarına alışmaya çalışıyor. Yerel doktor Mushtaq Ahmed, kasaba halkının aşırı sıcak hava koşullarına alıştığını ve genellikle kapalı alanlarda veya su kenarlarında vakit geçirdiklerini belirtti. Pakistan’ın iklim değişikliğinden en çok etkilenen beşinci ülke olduğunu belirten Başbakan’ın iklim koordinatörü Rubina Khursheed Alam, hükümetin sıcak hava dalgaları nedeniyle farkındalık kampanyaları yürüttüğünü açıkladı.

Pakistan

Pakistan’da kaydedilen en yüksek sıcaklık, 2017 yılında Belucistan eyaletine bağlı Turbat şehrinde 54 derece olarak ölçülmüştü. Bu sıcaklık, Asya’daki ikinci ve dünyadaki dördüncü en yüksek sıcaklık olarak kaydedildi.

Pakistan Meteoroloji Departmanı Şefi Sardar Sarfaraz, Mohenjo Daro ve çevresindeki sıcak hava dalgasının azalacağını, ancak Sindh’in diğer bölgelerinde, özellikle ülkenin en büyük şehri olan Karaçi’de yeni bir sıcak dalgasının beklendiğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR