Haber: Çetin YILMAZ
*
Zonguldak’ın Alaplı-Çamlıbel Köyü’nün içinden geçen nehir kenarının sanayi bölgesi ilan edilmesine ve burada yapılmak istenen “yat ve tekne imalatı tesisi” için verilen ÇED kararının iptaline rağmen, AKP’li eski milletvekilinin başvurusuyla proje yeniden gündeme alındı.
Çamlıbel Köyü’nün içinden geçen Alaplı ırmağı, Alaplı şehir merkezinde Karadeniz ile buluşuyor. Tarım Bakanlığı verilerine göre 1. sınıf tarım alanı olan köyde nehir kenarında 125 hektarlık bir alan 2005 yılında organize sanayi bölgesi ilan edilmişti.
2021’de “SS. AYTEK Yat, Tekne, imalatı yardımlaşma ve İşletme Kooperatifi” adlı şirketin, nehir kenarında yat ve tekne imalatı ile bakım ve onarım işlerini yapmak için imar başvurusuna, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “ÇED gereksiz” kararı verildi. Çamlıbel ve çevre köylerde yaşayan yerel halkın tepkileri ve protestoları sonucunda dönemin valisi Osman Hacıbektaşoğlu durumu yerinde incelemek üzere köye gitti.
11 Kasım 2021’de ÇED kararı iptal edilip proje sonlandırıldı.
AKP’li vekil önce karşı çıktı, sonra kendi inşaat yapmak istedi
Ancak aradan üç yıl geçtikten sonra, aynı kooperatif, yöneticileri değişmiş olarak yeniden projeyi hayata geçirmek üzere harekete geçti. 2021’de projeye karşı çıkan eski AKP milletvekili Faruk Çoturoğlu’nun öncülüğünde yeniden ÇED başvurusu yapıldı.
Başvuruyu alan Zonguldak Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise 4 Nisan’da verdiği kararla, bir kez daha proje için “ÇED gerekli değildir” dedi.
Karara itiraz süresi devam ederken, Kooperatif, Zonguldak İl Özel İdaresi’ne Çamlıbel Köyü 104- 1,104-2,104-3,104-4 ve 104-5 numaralı parsellerde imar izni verilmesi için de başvuru yaptı.
Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi Köylere Güvenlik Hizmetleri Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından “olumsuz görüş” bildirilen proje için İl Genel Meclisi Genel Kurulu’nda da tüm grupların oy birliği ile imar izinleri reddedilmişti; Devlet Su İşleri (DSİ) bölge müdürlüğü ise projeye onay vermesine karşın, bölge sel taşkın alanı olduğu için ‘sorumluluk üstlenmeyeceklerini” bildirmişti.
Valilik bu “olumsuz” kararları da onaylamayarak İl Genel Meclisi’ne yeniden görüşülmek üzere geri gönderdi, kurum görüşlerinin de yeniden alınmasını istedi.
Alaplılar, ÇED olumlu kararını uygun bulmayan kurum görüşlerinin değişmesi için önceki ÇED kararının iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor, ancak bu da yapılmış değil.
Zonguldak İdare Mahkemesi’nde açılan ÇED iptal davası da devam ediyor.
‘Dere yatağına tesis olmaz’
Geleneksel olarak bölge halkının mesleği olan tekne ve yat imalatına karşı olmadığını belirten Alaplılar, tesisin dere yataklarına yapılmasının can ve mal güvenlikleri açısından risk yaratacağı gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.
DSİ 23. Bölge Müdürlüğü de kurum görüşü olarak, E-47454071-61102-4366683 Sayılı yazı ile valiliğe ilettiği yazısında, proje alanının taşkın, sel bölgesinde kaldığına, kurumsal olarak sorumluluk üstlenmediğine vurgu yaparak, proje alanında ayrıca içme su kuyuları olduğu ve elektrik trafoları olduğuna dikkat çekiyor. AFAD da kurum görüşü olarak DSİ’nin saptamalarını destekliyor.
Proje alanı içinde Çamlıbel ve Okçular Köyü’nün tarım ve hayvancılık için kullandığı su kuyuları ve kurulmak istenen tesise 200 metre mesafede Alaplı şehir suyu kaynağı yer alıyor.
Projeye ait iptal edilen ÇED dosyasının tanıtım sayfasında ise “alandaki 104- 1,104-2,104-3,104-4 ve 104-5 numaralı parsellerin Alaplı Çayı’nın içinde yer aldığının tespit edildiği kaydediliyor. Bu ifade, yeni dosyada proje alanının “ırmak yatağı olduğu” şeklinde ifade ediliyor.
Taşkın alanı içinde kalan parsellerde ise sadece dere yatağında oluşabilecek sel sularının değil, Çamlıbel Köyü vadisinde oluşan suların da birikeceğini belirten bölge halkı, Alaplı dere yatağının en dar yerinde kurulan Tekke Önü Köprüsü’nün, Kastamonu sel baskınındaki gibi tıkanması durumunda yaşanacaklarla ilgili herhangi bir risk analizi yapılmadığına da vurgu yapıyor.
Köprü, daha önce de akarsu kenarında toplanan ağaç, tomruk, kereste, sandal ve tekne kalıntılarının suya kapılması sonucunda yıkılmıştı.
Proje alanındaki 104-1,104-2,104-3,104-4 ve 104-5 numaralı parseller ise Alaplı- Mollabey köy yolu üzerinde planlanmış, ancak proje tanıtım dosyasında bu bilgiye yer verilmiyor.

Alaplılar soruyor: Proje, söz konusu alanda faaliyete geçerse, sırasıyla Çamlıbel köyü Çay Boyu mahallesi, Aşağıdoğancılar Mahallesi, bin kişinin çalıştığı iplik fabrikası, Alaplı Pazar yeri, Alaplı Şehir Merkezi’nin sel suları altında kalma ihtimali var. Olası bir taşkın durumunda sorumlusu kim olacak? Vatandaşın muhatabı kim?”