Büyük Set Resifi’nde mercan ağarması tespiti: Su altında bir orman yangını gibi…

Büyük Set Resifi'nin yakınındaki altı adada mercan ağarması tespit edildi. Sığ sularda bu kadar çok ağarma görmenin ne kadar yıkıcı olduğunu anlatan araştırmacı Dr. Maya Srinivasan, 'Resifte şu anda yaşananlar bir su altı orman yangını olarak tanımlanabilir' dedi.

Avustralyalı araştırmacılar, bir devlet kurumu olan Büyük Set Resifi Deniz Parkı Otoritesi’nin (GBRMPA) geçen hafta dünyanın en geniş resif ekosisteminde büyük bir ağarmanın yaşandığını açıklamasının ardından, Büyük Set Resifi‘nin uzak kuzey kesimlerindeki altı adanın çevresinde mercan ağarması tespit etti.

James Cook Üniversitesi‘nden bilim insanları bugün (15 Mart) yaptıkları açıklamada, Queensland eyaletinin yaklaşık 10 km açığındaki Kaplumbağa Grubu Ulusal Parkı‘nda yaptıkları incelemeler sonucunda, çoğu daha derin sularda olmak üzere, sadece birkaç nispeten sağlıklı alan bulduklarını belirtti.

Büyük Resif’in yüzde 91’i ağardı
Büyük Set Resifi’nin durumu ‘kritik’
Bilim insanlarından uyarı: Büyük Set Resifi 2025’ten yok olmaya başlayacak

büyük set resifi, mercan

Reuters‘ın aktardığına göre; çalışmadaki baş araştırmacı Maya Srinivasan açıklamasında, “Özellikle sığ sularda ne kadar çok ağarma olduğunu görmek oldukça yıkıcıydı… (ancak) hepsi hala su sıcaklıkları zamanla düştüğü sürece iyileşebilecekleri ağarma aşamasındaydı” dedi.

Ağarma, mercanların dokularında yaşayan renkli algleri dışarı atmasına ve beyazlaşmasına neden olan daha sıcak okyanus suları tarafından tetikleniyor. Suların soğuması halinde ağaran mercan iyileşebiliyor ancak okyanus sıcaklıkları uzun süre yüksek kalması durumunda ölüyor.

Endonezya’da 40 bin metrekarelik resif hayata döndürüldü

Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısı boyunca yaklaşık 2 bin 300 km uzanan Büyük Set Resifi, uzmanların iklim değişikliğine bağladığı sekiz yıl içinde beş kitlesel ağarma olayına sahne oldu.

Srinivasan, Kaplumbağa Grubu‘ndaki altı adanın üniversitenin bariyer resifindeki izleme programına yeni eklendiğini ve buradan toplanan verilerin mercanların ağarmasını, kasırga ve sellerden nasıl etkilendiğini daha iyi analiz etmeye yardımcı olacağını söyledi.

büyük set resifi, mercan

Srinivasan, “Bu tür bozulma olaylarının daha sık ve daha yüksek yoğunlukta olacağına dair tahminlerin olduğu iklim değişikliği ile birlikte… bu uzun vadeli izleme programlarının gelecekte de devam etmesi her zamankinden daha da önemli hale geliyor” dedi.

Avustralya İklim Konseyi, ani değişikliklerin resif için daha büyük tehlikelere işaret ettiğini ve iklim sisteminde geri dönüşü olmayan noktaların aşılması olasılığının bulunduğunu söyledi.

İklim Konseyi Araştırma Direktörü Simon Bradshaw, “Resifte şu anda yaşananlar bir su altı orman yangını olarak tanımlanabilir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR