Avrupa’nın havası en kirli şehri Milano

Hava kirliliği ölçümlerine göre Avrupa’nın havası en kirli şehrinin Milano olduğu ortaya çıktı. Dünyanın en kirli şehirleri ise yine Pakistan, Çin ve Hindistan’da.

İsviçre merkezli hava kalitesi izleme merkezi IQAir’in gerçek zamanlı yayınladığı verilere göre, İtalya’nın Milano şehri dünyanın en kirli yedinci şehri ve Avrupa’nın havası en kirli şehri olarak kaydedildi.

Yaklaşık 1,4 milyon nüfuslu Milano şehri, 60’lı yıllara kıyasla trafik yoğunluğunu iki katına çıkarmış durumda. Aynı zamanda şehrin çevresindeki ağır sanayi tesislerinin de önemli “arka plan” emisyonlarına neden olduğu belirtiliyor. Milano’nun Alplerin eteklerindeki konumu da kirli havanın kalıcı olmasını sağlıyor.

Avrupa'nın havası en kirli şehri
Kaynak: IQAir

IQAir’in verilerine göre dünyanın en kirli şehri ise, Pakistan’ın Lahore şehri. Listenin ilk on sırasında en kirli şehirleri barındıran ülkeler arasında Çin, Hindistan, Nepal, Bangladeş, Kırgızistan, Gana, Vietnam ve İran bulunuyor.

Avrupa Ekonomi ve Çevre Enstitüsü’nden araştırmacıların yayınladığı makaleye göre, hava kirliliğine bağlı ölümler, Covid-19 hastalığına bağlı gerçekleşen ölümlerden çok daha fazla ancak hükümetler, hava kirliliğinin neden olduğu ölümlere yeterince dikkat çekmiyor.

İstanbul’da hava kirliliği yüzde 3 arttı
İran’da okullara hava kirliliği engeli: Meşhed’de bir gün uzaktan eğitime geçildi
Yapay yağmurlar Pakistan’daki hava kirliliğini azaltabilir mi?
Hindistan’da hava kirliliği DSÖ sınırının 30 kat üzerinde

Hava kirliliği Covid’den daha tehlikeli

Araştırmaya göre hava kirliliği, Avrupa’nın en önemli çevre sağlığı tehdidi. Hem hava kirliliği hem de Covid-19, yaşlıları ve solunum rahatsızlığı bulunan kişileri orantısız bir şekilde etkiliyor. Bu benzerliğe rağmen hükümetlerin Covid-19 ölümlerini ele alma konusunda daha etkili olmasındaki tutarsızlık, hava kirliliği yılda iki kat daha fazla ölüme neden olsa da, algılanan Covid-19 riskinin hava kirliliğinden çok daha yüksek olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Hava kirliliği nedeniyle 2050 yılına kadar 9 milyondan fazla kişinin ölebileceği tahmin ediliyor ve uzmanlar, iklim değişikliğinin uzun vadeli etkileri dikkate alındığında, acil eyleme geçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR