KentManşetSağlık

Yapay yağmurlar Pakistan’daki hava kirliliğini azaltabilir mi?

0
hava kirliliği
Fotoğraf: Arif Ali / AFP

Pakistan’ın Pencap eyaletinde hava kirliliğinin azaltılması için yapay yağmur oluşturulması planlanıyor.

Ulusal basındaki haberlere göre, yetkililer, Pencap’a bağlı Lahor kentinde artan hava kirliliğiyle mücadele için çeşitli önlemler aldı.

Yetkililer, önlemler kapsamında, Lahor’da 28 ve 29 Kasım’da yapay yağmur oluşturulması için gerekli hazırlıkların başladığını açıkladı.

Bu arada, Lahor genelinde tüm okulların cumartesi günleri kapalı olması, çarşı ve pazarların da 15.00’ten sonra açılması kararlaştırıldı.

‣ Dünyanın havası en kirli beş şehri

Maske zorunluluğu getirildi

Pencap geçici hükümet Başbakanı Muhsin Nakvi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada halk sağlığına öncelik vermenin ortak sorumlulukları olduğunu vurguladı.

Nakvi, Pencap eyaletinde hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde bir hafta süreyle maske takmanın zorunlu hale getirildiğini duyurdu.

Karara göre, Lahor, Nankana Sahib, Şekipura, Kasur, Gujranvala, Gujrat, Naroval, Hafızabad, Sialkot ve Mandi Bahauddin bölgelerinde 20 Kasım’dan 26 Kasım’a kadar maske takmak zorunlu olacak.

Pencap’ta 8 Kasım’da, hava kirliliğinin yüksek seviyede olduğu bölgelerde dört gün tatil ilan edilmişti.

‣ 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu: Avrupa’da havası en kirli kent Iğdır

Hava kalitesi ‘tehlikeli’ seviyede

Hava kalitesinin değerlerini ölçen İsviçreli teknoloji şirketi IQAir tarafından paylaşılan verilere göre, Pencap eyaletine bağlı Multan‘da hava kalitesi değeri 470, Lahor’da ise 214 olarak kayda geçti. Bu değerler, sırasıyla “tehlikeli” ve “çok sağlıksız” kategorilerinde yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) şehirlerdeki hava kalitesi için hazırladığı rehber, PM2,5 seviyelerinin (çapı 2,5 mikrometreden küçük olan ince partikül madde) metreküp başına 10 mikrogramın altında olması gerektiğini belirtiyor.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.