RTÜK istedi, oldu: DW Türkçe yine erişime engellendi

DW Türkçe’ye Haziran 2022’de getirilen erişim engelinin ardından medya organının kullanmaya başladığı alan adları da RTÜK’ün şikayeti sonucu mahkemenin verdiği kararla engellendi.

Lisans dayatmasına karşı çıktığı için Haziran 2022’de erişime engellenen Deutsche Welle (DW) Türkçe‘ye,  Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) talebiyle ve Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği‘nin kararıyla yeniden erişim engeli getirildi.

Medya organı, sonradan açtığı ‘dwturkce.com’ ve ‘inspiredminds.de’ alan adlarıyla yayınlarına devam ediyordu. Deutsche Welle’nin alternatif olarak kullanmaya başladığı adresler için de lisans başvurusu yapması gerektiğine oy çokluğuyla karar veren RTÜK, medya organına, 72 saat süre verildiğini, aksi halde alternatif adresler için de mahkemeden erişim yasağı talep edileceğini kaydetmişti. Verilen kararla birlikte DW Türkçe yeniden erişime engellendi. 

‣ DW Türkçe’ye nasıl erişilebilir? 

Ne olmuştu?

RTÜK 9 Şubat 2022’de lisans kararı almış, görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmaması durumunda DW Türkçe’ye kısıtlama getireceğini bildirmişti. RTÜK daha önce Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. Erişim engeli 30 Haziran’da Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla hayata geçirilmişti. 

DW Türkçe farklı adres ismi ve/veya VPN’le Türkiye yayınlarını sürdürmeye devam etmişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DW Türkçe’nin çalışma lisansı ‘faaliyet alanını yanlış seçmesi’ gerekçesiyle yenilememişti. Medya organının Türkiye’deki ofisi kapatılmış ve çalışanlar telifli pozisyonuna geçirilmişti.

‣ RTÜK’ün dayatmasına uymayan DW ve VOA Türkçe’ye erişim engeli: İşte basın özgürlüğü(!)
‣ Erişim engeli getirilen DW: Lisans zorunluluğu hükümetin sansürünü mümkün hale getirecek
RTÜK uluslararası haber sitelerine 72 saat süre verdi: Lisans almayanlara erişim engellenecek
Deutsche Welle ve Voice of America RTÜK’e dava açacak

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR