Hatay’da ekokırıma davetiye çıkaran moloz dökümüne karşı yaşam nöbeti!

Hatay Ekoloji Plarformu depremlerin ardından enkaz haline gelen binaların molozlarının taşınma yönteminin yaşama yönelik bir tehdit oluşturduğunu belirtmek ve moloz kaldırma faaliyetlerinde alınması gereken önlemlere dikkat çekmek için yaşam nöbeti başlatıyor.

Hatay Ekoloji Platformu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören yapılardan alınan molozların ayrıştırılmadan ve Yönetmeliğe uygun olmayan biçimlerde kaldırılmış olmasına ve sonrasında da tarım toprakları ve su kaynakları gibi noktalara bırakılıyor olmasına tepki gösterdi. Platform bugün yaşam nöbeti başlatacağını duyurdu.

“Depremde hasar görmüş yapılardaki, asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştırılmadan ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilmemelidir. Ayrıştırılanlar söz konusu içeriklerine göre detaylı ve özenli çalışma ile geri kazanılacak şekilde belirlenmiş depolara kaldırılmalı” ifadelerine yer verilen açıklamada bugün saat 14.00’da yapılacak eyleme tüm ekoloji, emek, meslek örgütlerini, deprem bölgesindeki yerel inisiyatiflerini çağırdı.

“Toprak, su ve hava teması olmamalı, şu an yapılan uygulamalar gibi açık alanlara özelliği ne olursa olsun yığılmamalı, atılmamalıdır. Her yıkıntıya toz olmasın diye su sıkılmamalıdır. Hem kimyasal yayılmasına hem değişik yeni kimyasalların oluşmasına ve bulaşmasına neden olabilir” taleplerinin dile getirildiği açıklamada bugün yapılan eylemlerin ileride birçok soruna neden olacağı vurgulandı:

“Acele olarak depolanan bu malzemelerde ileride kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek yangınlar nedeniyle çok çeşitli ve kayıtlarda isimlendirilmemiş zehirli gazların yayılması hem hava su toprak kirliliğine, kısa sürede canlıların ölümüne bile neden olabilecektir.”

‣Malatya: Asbestli molozlar tarım alanlarına, meralara yığılıyor
‣Asbest kabusu: Kontrolsüzce doğaya bırakılan molozlar 11 ilde yaşamı tehdit ediyor
‣Malatya’da enkaz, köylerin ortasına dökülüyor: Asbeste maruz kalan köylüler yol kapattı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR