Festival habercisi 2011 – Pakawala başlıyoor…

2011 yazına baharı yaşayamadan girdik. Radyasyon ve küresel ısınma uyarılarını hatırlatan enteresan hava durumları bir tarafa, kış aylarından itibaren müzik festivalleri, sevenleri tarafından alkol düzenlemesi ile birlikte anıldı. Yetişkin olmasına rağmen akılca çocuklaştırılan 18-24 yaşlarındaki katılımcıları ve bu yolla organizatörleri de kara kara düşündüren yasalar, Danıştay’dan kabul görmeyince, şimdilik rahat bir nefes alındığı söylenebilir. Yine de rock müzikte, gelenekselleşen ve özellikle yerli müzisyenlerin sahne aldığı, bira markası ana sponsorluğunda gerçekleştiği için yasağın tam muhatabı olan, yaklaşık bir hafta süren ve katılımcılarını pozitif anlamda “perperişan” eden, Türkiye’nin en kalabalık etkinliği olan Rock Tatili Foça 2011 yılında etkinlik yapmayacağını duyurdu. Rock Tatili Foça’nın 5. Yılındaki efsanevi özellikleri bir tarafa, geçen yıl ticari kaygılar biraz daha su yüzüne çıkmıştı. Önceki yılın headline grupları gitmiş ve neredeyse bir altta kalan isim ve gruplar headline olmasına karşın fiyat iki katına çıkmıştı. Foça, İngiliz Burnu’nun çorak taşlı toprağı, kestaneli denizi ve rüzgarlı havasıyla yeni tarife uyumsuz kalmaya başlamıştı.  Organizasyonun bu yıl ne tür değişiklikler yapacağı düşünülürken, Danıştay’dan mayıs ayında dönen mahkeme kararı, organizasyonun gerçekleşmesi için gerekli hazırlıklara yetişememiş görünüyor. Efes Pilsen One Love konserleri ise küçük zigzaglarla bu durumdan sıyrılmayı bildi.

Ne zaman Rock’n Coke piyasaya girecek olsa bu tarz engellemelerle karşılaşılması ne kadar tesadüftür? Rock’n Coke, 2003 yılında ilk kez düzenlendiği zaman, o günlere kadar tekrarlanan ve 4. sü yapılmak istenen H2000 Festivali, yerel yönetim, jandarma ve kaymakamlıkla yaşanan gerilimler sebebiyle, katılımcılar için çileye dönüşmüş, katılımcılar organizasyonu suçlamış ve H2000 festivali tarih olmuştu. Aynı yıl Rock’n Coke Festivali “Türkiye’nin önemli bir sosyal sorununa çözüm bulacak” iddiasıyla başlıyordu.

Bu yıl ise alkol yasası ile engellenen geniş katılımlı ticari müzik festival kriterlerine bir tek şekerli kola ayak uydurabilmekteydi. Buradan vurgulamak istediğim ise esasen mafyavari bir sorundan çok Rock’n Coke’u belirleyen zihinsel arka plan olarak anlaşılmalıdır. Gittikçe daha çok bir atari panayırına benzeyen iki günlük Rock’n Coke Festivaline katılıp müzik festivali deneyimi yaşandığı düşünülüyorsa çok yazık. Çünkü örneğin; Pakawala başlıyoor.

Pakawala Open-air Music, Culture and Art Festival

Geçen yılın festival sezonunu açan Shanti Tribe bu yıl Full-Om ile el ele vererek Türkiye’de çok önemli bir festival kültürüne kapı aralıyor. 2010 yılı Haziran’ında Fethiye Sandras Dağları’nda 1700 m.’de gerçekleşen ve o zamanki yazımda uzun uzun anlattığım üç gün süren, ama erken giden ve sonrasına kalanlarla beş güne çıkan etkinlik, bu yıl bir çok yenilikle büyüyerek geliyor. Festival, bu yıl öncelikle Sandras’ın krater gölü kıyısına sığamayacağı için Muğla’da Topuklu Yaylasının geniş düzlüklerine iki sahneyle yerleşecek. Böylece psycadelic dark müzikle birlikte chill-out sahnesi de sağlayacak. Üstelik buluşma bu kez yalnızca müzik ile değil, psycadelic görsel gösteriler, psycadelic performanslar, sinemalar, uluslararası yemekler, workshoplar ve sergilerle bir kültür-sanat festivaline dönüşüyor. Doğayla dost festival alanında bir “bit pazarı” ve “şifa alanı” da bulunacak. 29 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arasında “6 gün” sürecek buluşma, katılanlar için belleklerden silinmeyecek bir deneyime dönüşecek gibi görünüyor.

Goa müzik severlerin buluşmasını gerçekleştirecek etkinlik, hazırlıklarına bu yıl oldukça erken başladı. Hindistan’ın Goa sahillerinde yani bu müziğin tam kalbinde, henüz Mart ayında broşürleriyle karşılaştığım, “Turkey”de gerçekleşecek festivale yurt dışından katılımın da yüksek olması bekleniyor. Bununla birlikte eşine dünyanın birçok ülkesinde rastlanabilecek psy-fest’lere nazaran Türkiye’nin köprü konumu bu etkinlikte dikkat çekiyor. Bir çok Avrupa ülkesi ve Türkiye’nin yanısıra, Hindistan’dan, Japonya’dan, İran’dan, Fas’tan, İsrail’den gelen müzisyenler festivali kozmopolit bir buluşmaya dönüştürecektir.

Türkiye’de 2006 yılında gerçekleşen bir yurtdışı organizasyonu olan Soulclipse’den bu yana hızla gelişen psy-festlerin en iddialı örneği olan Pakawala ve benzerlerine, tıpkı o festivalde olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek vereceği yani festivallere devletin köstek değil de destek olacağı günleri beklemek, Türkiye için umarım çok uzak bir hayal değildir.

Pakawala Festival hakkındaki daha fazla bilgiye facebook linki ve www.shantitribe.com adresinden ulaşabilirsiniz. Festivalin tanıtım videosunu ise şuradan izleyebilirsiniz. Gelirseniz görüşmek üzere…

….Gelemezseniz festival hakkındaki tüm ayrıntılara gün be gün Yeşil Gazete – Festival Habercisi ile ulaşabileceksiniz.

Bu yıl Festival Habercisi Pakawala Festival ve 5-7 Ağustos tarihlerinde İzmir Pamucak’ta gerçekleşecek Rock-A 2011‘i Yeşil Gazete’ye taşıyacak. Rock’n Coke’u ise medyada görünmeyen yüzüyle ve naçizane yorumlarımla göreceksiniz.

 

Festival Habercisi 2010 yılı yazılarına ulaşmak için tıklayınız…

Ramazan Kaya
Ramazan Kayahttp://modernwish.wordpress.com/

1980 Yılında D.bakır’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de, Lisans Eğitimini, İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde tamamladı. Bu yıllarda tiyatro oyunculuğu, sonrasında tiyatro eğitmenliği ve yönetmenlik yaptı. 2006 Yılında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde Tiyatro Yüksek Lisansı, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Antropoloji Yüksek Lisansına başladı. Bu bölümde tez yazım sürecindedir.
Şu sıralar MEB ve Pune Üniversitesine bağlı olarak Hindistan’da festivaller ve performans sanatlarına yönelik bir araştırma projesi yürütmektedir.
2008 Yılında Yeşiller Partisi üyesi olup, aynı tarihten beri Yeşil Gazete’ye yazmaktadır. 2010 yılında ise köşe yazarlığına başladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR